Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administează cele două aeroporturi ale Capitalei, a avut în primul semestru al anului pierderi de 27,4 milioane lei, faţă de un profit net de 193,6 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania a raportat în primele şase luni venituri operaţionale de 220,9 milioane lei, de peste două ori mai mici comparativ cu cele din semestrul 1 din 2019 (509,3 milioane lei).

Rezultatele financiare apar în raportul semestrial publicat luni de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar care deţine 20% din acţiunile companiei, şi au fost confirmate, pentru News.ro, de reprezentanţii CNAB.

"Ianuarie: compania a raportat faptul că în 2019 numărul de pasageri a ajuns la 14,7 milioane (+6,4% comparativ cu 2018). Consiliul de Administraţie l-a numit pe Florin Dimitrescu în calitate de director general, ca urmare a demisiei fostului director general (...). August: compania a publicat rezultatele financiare pentru semestrul 1 2020: venituri operaţionale de 220,9 milioane lei (-56,6% faţă de semestrul 1 2019), EBIT negativ de 30,8 milioane lei şi o pierdere netă de 27,4 milioane lei", arată raportul FP.

Raportul Fondului Proprietatea prezintă şi câteva aspecte legate de consecinţele pandemiei de Covid-19.

"Compania a fost afectată puternic de criza actuală: numărul de pasageri şi numărul de zboruri au înregistrat o scădere puternică de la începutul pandemiei de Covid-19. ACI Europe, organismul care reprezintă industria aeroporturilor, prezintă în cadrul unui raport din luna august că traficul de pasageri a scăzut cu 64,2% în prima jumătate a anului 2020 şi că a ajuns aproape de zero în trimestrul 2 2020, cu o scădere de 96,4% comparativ cu trimestrul 2 2019. Ca urmare a încercărilor de ridicare a restricţiilor în mod coordonat la nivelul UE la mijlocul lunii iunie, revenirea traficului aerian a fost mai lentă decât aşteptările. Prin urmare, traficul de pasageri la nivelul reţelei de aeroporturi europene a continuat să scadă cu 78% în iulie 2020 comparativ cu iulie 2019", mai relevă raportul.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi-a început activitatea la data de 5 februarie 2010 şi asigură coordonarea operaţională şi managementul celor două aeroporturi ale Capitalei. CNAB a fost înfiinţată prin fuziunea societăţilor care gestionau aeroporturile bucureştene: Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.