Compania japoneza Mitsui and Co a decis să-şi retragă angajaţii din proiectul rusesc Arctic LNG 2, pentru producţia de gaze naturale lichefiate (GNL), a informat marţi ziarul Sankei, citând mai multe surse, într-o nouă lovitură pentru acest proiect proiect afectat de sancţiunile impuse de SUA din cauza războiului Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De teamă impactului sancţiunilor, acţionarii străini şi-au suspendat participarea la proiect, renunţând la responsabilităţile de finanţare şi la contractele de achiziţie de GNL, a informat luni cotidianul Kommersant.

Sancţiunile au dus, de asemenea, la declararea de forţă majoră a forţei majore pentru aprovizionarea cu GNL din proiect, au declarat săptămâna trecută surse din industrie pentru Reuters.

Următoarele sunt câteva informaţii despre proiectul Arctic LNG-2:

Uzina este situată în Peninsula Gydan din Arctica şi va avea trei linii operaţionale, cu o capacitate de 6,6 milioane de tone de gaze naturale lichefiate (GNL).

Novatek, cel mai mare producător de GNL din Rusia, plănuieşte să înceapă producţia până la sfârşitul acestui an.

A doua şi a treia linie urmează să înceapă operaţiunile în 2024, respectiv 2026.

Arctic LNG-2 ar fi al treilea proiect pe scară largă al Rusiei pentru producerea de GNL, după o fabrică Sakhalin 2 condusă de Gazprom în Pacificul Rusiei şi Yamal LNG, controlată de Novatek.

ACŢIONARI

Arctic LNG-2 este condusă de Novatek, care deţine o participaţie de 60%. Alţi acţionari includ grupul energetic francez TotalEnergies, CNPC şi CNOOC din China, precum şi Japan Arctic LNG, un consorţiu al Mitsui & Co şi JOGMEC, fiecare deţinând o participaţie de 10%.

Investitorii vor putea vinde GNL în conformitate cu acţiunile lor. Novatek va avea dreptul de a vinde 11,9 milioane de tone de GNL pe an din proiect. Alţi acţionari vor putea vinde în jur de 2 milioane de tone fiecare.

INVESTIŢII

Investiţiile sunt evaluate până la 21 de miliarde de dolari. Novatek plănuise iniţial să strângă aproximativ 9,5 miliarde de euro (10,11 miliarde de dolari) pentru finanţarea proiectelor, atât de la bănci ruseşti, cât şi de la bănci străine.

Dar, după ce Moscova a început ceea ce numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina în februarie 2022, băncile internaţionale şi acţionarii au oprit finanţarea din cauza sancţiunilor. CONTRACTE GNL

Arctic LNG-2 are o licenţă pentru exporturile de GNL din Rusia.

La începutul lunii noiembrie, potrivit informaţiilor publice, Novatek avea asigurate vînzări de 4,3 milioane de tone de GNL pe an.

Novatek şi Deepak Fertilizers and Petrochemicals Corporation din India au semnat în februarie 2023un memorandum de înţelegere (MoU) neobligatoriu, privind furnizarea de GNL şi amoniac cu emisii scăzute de carbon.

Nu au fost dezvăluite volume de vânzări.

În ianuarie 2022, Novatek a semnat un acord cu ENN Natural Gas din China, pentru a furniza aproximativ 0,6 milioane de tone de GNL pe an, timp de 11 ani.

În iunie 2021, Novatek şi Glencore au semnat un acord privind livrările de GNL pe termen lung de 0,5 milioane de tone pe an către terminalele din Asia de Est.

În iunie 2021, Novatek şi Zhejiang Provincial Energy Group din China au semnat un acord, care s-a bazat pe un Memorandum de înţelegere semnat în octombrie 2019 şi a stabilit termeni comerciali cheie pentru furnizarea anuală de până la 1 milion de tone de GNL din proiectul Arctic LNG-2 pentru un termen de 15 ani.

În februarie 2021, Novatek Gas & Power Asia a convenit cu Shenergy Group din China să furnizeze aproximativ trei milioane de tone de GNL, pe o durată de 15 ani, sau aproximativ trei transporturi de GNL pe an.

În aprilie 2019, Novatek şi Vitol au semnat un acord care ar putea duce la un acord pe 15 ani privind livrări de 1 milion de tone de GNL pe an.

În aprilie 2019, Novatek şi Repsol au semnat un acord, care ar putea deschide posibilitatea unui acord pe 15 ani privind livrările de 1 milion de tone de GNL din Arctic LNG 2 şi alte proiecte Novatek.

(1 USD = 0,9393 euro)

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.