Comisiile reunite pentru buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat miercuri raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege care aprobă rectificarea bugetară pe acest an. Amendamentul PSD prin care este abrogată majorarea punctului de pensie cu 14% şi rămâne forma în vigoare de creştere a acestuia cu 40% a fost adoptat de comisii. Punctul de pensie era planificată să fie crescut, de la 1 septembrie la 1.442 lei, însă amendamentul PSD prevede că valoarea punctului de pensie va fi menţinută, cum e în prezent prevăzut de lege, la 1.775 lei. Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a afirmat că PSD „aruncă în aer finanţele României” şi a anunţat că PNL va ataca la CCR toate proiectele cu impact bugetar, fără sursă de finanţare, care pun în pericol stabilitatea economică a ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Raportul de admitere cu amendamente al comisiilor reunite pentru buget a fost adoptat cu 20 de voturi „pentru” şi un vot împotrivă care a aparţinut deputatului USR Claudiu Năsui.
Potrivit liderului deputaţilor PNL Florin Roman „PNL, USR, UDMR, Pro România şi minorităţi naţionale” au boicotat şedinţa comisiilor reunite pentru buget prin neparticipare.
„Într-o singură şedinţa, cea reunită a comisiilor de buget-finanţe, din Camera Deputaţilor şi Senat, un PSD ilegitim, dar încă numeros, a angajat cheltuieli în valoare de circa 65 miliarde de lei, adică aproximativ 6,5% din PIB-ul naţional. Spun un PSD ilegitim, întrucât toate celelalte partide parlamentare (PNL, USR, UDMR, Pro România şi minorităţi naţionale) au boicotat spectacolul sinistru pus în scena de Marcel Ciolacu şi compania”, a transmis Florin Roman, într-un comunicat de presă remis miercuri News.ro.
Liberalul a spus că PSD este nefrecventabil pentru între Parlamentul, în contextul în care a fost adoptat de comisiile reunite pentru buget ale Legislativului nu doar raportul privind rectificarea bugetată, ci şi alte proiecte cu impact bugetar uriaş - „pensii, salarii profesori, alicaţii, ISR, Start Up Nation, catedrala şi facilităţi pentru învăţământ”
„După eşecul moţiunii de cenzură, este a doua oară în doar o luna de zile, când PSD devine nefrecventabil pentru întreg Parlamentul. PSD nu ar fi putut obţine cele 20 de voturi necesare unui raport de adoptare, fără «votul de aur» al proaspătului om de stânga, Varujan Vosganian. Adoptarea raportului, precum şi a altor proiecte cu impact bugetar uriaş (pensii, salarii profesori, alocatii, ISR, Start Up, catedrala şi facilitaţi învăţământ) înseamnă pe o perioadă de 4 luni din anul 2020 şi pentru 2021, un total de circa 65 miliarde de lei”, a explicat Roman.
El a mai spus că „tunul pe care PSD îl dă României loveşte în siguranţa fiecărui cetăţean, pentru că azi PSD a dat foc României”.
„Consecinţele se vor vedea curând în evaluările agenţiilor de rating. PNL va ataca la CCR toate proiectele cu impact bugetar, fără sursă de finanţare, care pun în pericol stabilitatea economică a României. PSD, numele tău este iresponsabilitate”, a conchis liderul deputaţilor liberali.
Un alt amendament al PSD adoptat în şedinţa comisiile reunite pentru buget este cel prin care au fost crescute sumele repartizate unităţilor administrativ teritoriale cu un miliard de lei. De asemenena, pentru municipiile reşedinţă de judeţ este alocată suplimentar suna de 500 milioane lei, care va fi repartizat egal autorităţilor locale, fără a se ţine cont de culoarea politică.
O altă modificare abrogă articolul 43 care prevedea creşterea salariilor cadrelor didactice de anul viitor. Prin urmare, salariile profesorilor vor fi majorate din acest an, aşa cum este prevăzut de lege.
A fost majorat şi bugetul Camerei Deputaţilor cu 5.635 milioane lei, după cum urmează: „În bugetul Camerei Deputaţilor – sume alocate din bugetul de stat – se majorează creditele bugetare şi de angajament astfel:  3.000 mii lei la titlul 20 Bunuri şi servicii si  2.635 mii lei la titlul 71 Active nefinanciare”.
Suma de 67 milioane lei a fost alocată suplimentar pentru Ministerul Agriculturi, în scopul finanţării Programului de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor.
„Se autorizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să suplimenteze cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare, Cap.80.01 – Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă, Titlul 55 – Alte transferuri, Art.01 alin.05 – Programul de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, prin diminuarea cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare de la Cap.83.01 – Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare, Titlul 80 – Împrumuturi, Art.30 – Alte Împrumuturi”, conform amendamentului adoptat şi propus de grupul parlamentar al PSD.
Un alt amendament al PSD adoptat de comisii a fost cel prin care este suplimentat bugetul Ministerului Economiei cu 400 milioane lei, pentru programul Start Up Nation.
De asemenea, a fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului cu 20 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară al Executivului „pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în scopul  sprijinirii financiare a Administraţiei Patriarhale, în vederea continuării lucrărilor de construire a Ansamblului Catedralei Mântuirii Neamului”, printr-un amendat tot al grupului parlamentar al PSD.
O altă modificare propusă de PSD arată că „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din Produsul Intern Brut”.
Marcel Ciolacu a anunţat că miercurea viitoare va propune birourilor permanente reunite să fie convocat un plen reunit al Parlamentului pentru a vota proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2020.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.