Impulsionată de criticile aduse investigaţiilor de durată în materie de confidenţialitate şi a rolului exagerat al autorităţii irlandeze de reglementare a confidenţialităţii în supravegherea companiilor Big Tech, Comisia Europeană a anunţat marţi noi reguli pentru a ajuta agenţiile de supraveghere să lucreze mai rapid la cazurile transfrontaliere, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Criticii spun că investigaţiile durează prea mult şi amenzile sunt prea mici pentru a descuraja încălcarea confidenţialităţii de către companiile Big Tech, subminând obiectivul normelor UE, cunoscute sub numele de Regulamentul general privind protecţia datelor, care a intrat în vigoare în 2018.

Comisarul irlandez pentru protecţia datelor (DPC), principalul organism de reglementare al UE, deoarece multe dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume au sediul în Irlanda, a atras, de asemenea, critici din partea colegilor săi pentru amenzile sale, considerate de unii ca fiind prea mici.

”Armonizarea acestor aspecte procedurale va sprijini finalizarea la timp a investigaţiilor şi furnizarea de căi de atac rapide pentru persoane”, a spus Comisia.

Noile reguli impun ca autoritatea principală în domeniul confidenţialităţii să transmită instituţiilor similare un rezumat al problemelor cheie, permiţându-le să ofere feedback într-un stadiu incipient şi, de asemenea, să stabilească termene-limită comune pentru cooperarea transfrontalieră şi soluţionarea litigiilor.

Reclamanţii au dreptul de a fi audiaţi în cazurile în care plângerile lor sunt respinse în totalitate sau parţial şi, de asemenea, să fie implicaţi în mod corespunzător în cazul în care autorităţile de reglementare decid să investigheze nemulţumirile lor.

De asemenea, noile reguli oferă companiilor aflate în anchetă dreptul de a fi audiate în etapele cheie ale procedurii şi de a accesa dosarul.

Activistul pentru confidenţialitate Max Schrems, care a depus plângeri împotriva Meta Platforms şi Google Alphabet, a criticat noile proceduri.

”Propunerea Comisiei pare să fie defectuoasă din punct de vedere tehnic şi material şi mai degrabă îi privează pe cetăţeni de drepturi existente, decât să asigure aplicarea acestora”, a spus el.

Grupul de lobby tehnologic The Computer & Communications Industry Association a declarat că regulile sunt insuficiente atunci când vine vorba de dreptul companiilor de a face apel şi dreptul la un proces echitabil cu un interval de timp realist.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.