Comisia Europeană refuză să prelungească un acord de recunoaştere a pieţii de capital din Elveţia, care a anunţat că va lua măsuri de retorsiune, în lipsa unui tratat aflat în negociere de peste patru ani, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la 1 iulie, Comisia Europeană interzice băncilor şi brokerilor din Uniunea Europeană să tranzacţioneze direct acţiuni pe bursele din Elveţia.

Elveţia va interzice la rândul ei, de la 1 iulie, ca bursele europene să ofere sau să faciliteze tranzacţionarea anumitor titluri financiare ale companiilor înregistrate în Elveţia.

”Departamentul Financiar Federal Elveţian...activează măsura de a proteja infrastructura pieţei de capital elveţiene. Această activare are loc deoarece Comisia Europeană nu a prelungit echivalarea pieţei de capital”, a anunţat departamentul într-un comunicat.

Ministrul elveţian de Externe Ignazio Cassis a afirmat joi că Elveţia speră ca bătălia cu UE referitoare la accesul pe piaţa de capital va fi de scurtă durată, în condiţiile în care ambele părţi încearcă să ajungă la un acord referitor la proiectul de tratat al parteneriatului.

Comisia a interzis băncilor şi brokerilor din UE să tranzacţioneze acţiuni direct pe bursele elveţiene frustrată fiind de tărăgănarea de către Elveţia a semnării pactului negociat în ultimii patru ani şi jumătate.

Elveţia va lua o măsură similară, cu excepţia acţiunilor care sunt listate atât în Elveţia cât şi în Uniuneaa Europeană.

”Sperăm că este numai o soluţie temporară. În UE există sentimentul că noi tragem de timp. Nu tragem de timp, avem nevoie de timp pentru că avem o structură politică diferită şi nu putem decide în guvern”, a explicat Ignazio Cassis într-un interviu la postul SRF.

Cassis s-a referit la sistemul elveţian al realizării unui consens între politiceni, sindicate, organizaţii industriale şi alţi decidenţi, într-un sistem al democraţiei directe în care alegătorii au ultimul cuvând în toate chestiunile importante.

Potrivit tratatului, Elveţia va adopta toate modificările care au loc pe piaţa unică a UE, va crea o platformă mai eficientă pentru rezolvarea disputelor şi va deschide calea unor noi acorduri comerciale, cum ar fi o uniune a electricităţii.

În Elveţia vor avea loc alegeri parlamentare în octombrie, aşa că tratatul s-a blocat în politică. Între cei care se opun tratatului se află Partidul Poporului Elveţian, Social Democraţii şi sindicate. Cele două paertide sunt cele mai mari din Parlament şi deţin patru din cele şapte ministere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.