Comisia Europeană a confirmat modul în care companiile din Uniunea Europeană pot plăti pentru gazele ruseşti fără a încălca sancţiunile blocului comunitar împotriva Rusiei, într-un ghid actualizat privind această problemă, văzut de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia a declarat ţărilor, luna trecută, că companiile europene ar putea să plătească gazele ruseşti fără a încălca sancţiunile UE împotriva Moscovei, dar numai dacă vor respecta anumite condiţii, după ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să înceapă să plătească gazele în ruble, în caz contrar riscând ca livrările să fie oprite.

Într-un ghid actualizat, pus la dispoziţie ţărilor UE şi văzut de Reuters, Comisia şi-a confirmat recomandarea anterioară conform căreia sancţiunile UE nu împiedică companiile să deschidă un cont la o bancă desemnată companiile putând plăti pentru gazele ruseşti, atâta timp cât o fac în moneda convenită în contractele lor existente, şi declară tranzacţia încheiată atunci când acea monedă este plătită.

Aproape toate contractele de aprovizionare pe care companiile din UE le au cu gigantul rus al gazelor Gazprom sunt în euro sau dolari.

Rusia a tăiat luna trecută furnizarea de gaze către Polonia şi Bulgaria pentru că au refuzat să se conformeze cererii sale de plată în ruble.

Mai multe guverne ale UE şi importatori mari au solicitat mai multă claritate de la Bruxelles cu privire la posibilitatea de a continua să cumpere gaze, folosite la încălzirea locuinţelor, producerea de electricitate şi alimentarea cu energie a fabricilor din Europa.

Companiile ar trebui să facă o ”declaraţie clară”, spunând că atunci când plătesc euro sau dolari, consideră că obligaţiile care le revin în temeiul contractelor existente sunt îndeplinite, se arată în ghid.

Trebuie să se înţeleagă că ”astfel de plăţi în acea monedă descarcă definitiv operatorul economic de obligaţiile de plată care decurg din contractele respective, fără alte acţiuni din partea acestuia în ceea ce priveşte plata”, se arată în comunicat.

Prin încheierea obligaţiilor sale odată ce depune euro sau dolari, o companie ar putea evita să fie implicată în relaţiile cu banca centrală rusă, care este sancţionată şi care ar fi putut fi implicată în conversia euro în ruble.

Decretul preşedintelui Vladimir Putin spune că o tranzacţie va fi considerată finalizată numai după ce moneda străină va fi convertită în ruble. Comisia nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.