Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerţ, a crescut în septembrie cu 6,3%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritm scăzut faţă de cel din luna anterioară, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În august, comerţul cu ridicata a crescut cu 6,7%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În iulie, avansul a fost de 7,6%.

În septembrie, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 6,3% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,5%.

În primele nouă luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, afacerile au avansat atât ca serie brută cu 8,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,7%.

În septembrie, faţă de aceaşi lună a anului trecut, afacerile au avansat, pe serie brută, în special ca urmare a creşterii activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+30,9%). 

Totodată, au urcat afacerile din zona comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+14%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+9,5%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii cu (+9,3%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+5,5%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,3%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+0,2%).

De cealaltă parte, comerţul cu ridicata nespecializat a scăzut cu 6,5%.

În 2017, comerţul en gros a crescut cu 7,5%, serie brută, faţă de anul anterior, ritm încetinit faţă cel din 2016.

Statisticile nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete. Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.