Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerţ, a crescut în luna septembrie cu 5,5%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna august, comerţul en gros a crescut cu 10,9% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritm crescut faţă de luna iulie, când a înregistrat un avans de 7,6%.

În septembrie, cele mai mari creşteri s-au înregistrat ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata nespecializat (+25,9%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+9,6%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+8%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+6,5%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+5,8%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+4%).

Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-16,8%) şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-9,4%).

În septembrie, faţă de luna anterioară, comerţul en gros a scăzut cu 2,6%, pe serie brută, şi cu 1,6% în cifre ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi variaţiile sezoniere.

În primele nouă luni, comerţul en gros a înregistrat o creştere cu 7%, serie brută, datorită creşterii comerţului cu ridicata nespecializat (+14,4%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+14,1%) şi a comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+6,3%).

Statisticile nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete.

Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.

În 2016, comerţul en gros a înregistrat un avans de 7,7% faţă de anul precedent, după o creştere de 4,1% în 2015. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.