Comedianta americană Sarah Silverman şi doi autori au intentat procese pentru încălcarea drepturilor lor de autor împotriva Meta Platforms şi OpenAI, deoarece ar fi folosit fără permisiune conţinutul lor pentru a antrena modele de limbaj de inteligenţă artificială, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesele colective propuse vineri de Silverman, Richard Kadrey şi Christopher Golden la tribunalul federal din San Francisco susţin că Meta, compania mamă a Facebook, şi OpenAI, producătoarea ChatGPT, au folosit materiale protejate prin drepturi de autor pentru a antrena roboţi de chat.

Meta şi OpenAI, o companie privată susţinută de Microsoft, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Procesele subliniază riscurile legale cu care se confruntă dezvoltatorii de roboţi de chat atunci când folosesc materiale protejate prin drepturi de autor pentru a crea aplicaţii care oferă răspunsuri realiste la solicitările utilizatorilor.

Silverman, Kadrey şi Golden susţin că Meta şi OpenAI le-au folosit cărţile fără autorizaţie pentru a-şi dezvolta aşa-numitele modele de limbaj mari, pe care creatorii lor le propun ca instrumente puternice pentru automatizarea sarcinilor prin replicarea conversaţiei umane.

În procesul lor împotriva Meta, reclamanţii susţin că informaţiile scurse despre afacerea de inteligenţă artificială a companiei arată că munca lor a fost folosită fără permisiune.

Procesul împotriva OpenAI susţine că rezumatele muncii reclamanţilor generate de ChatGPT indică că botul a fost instruit cu privire la conţinutul lor protejat prin drepturi de autor.

”Rezumatele greşesc unele detalii”, dar arată în continuare că ChatGPT ”păstrează cunoştinţele despre anumite lucrări din setul de date de instruire”, se spune în proces.

Procesele urmăresc obţinerea unor despăgubiri financiare nespecificate, în numele unei clase naţionale de proprietari de drepturi de autor ale căror lucrări ar fi fost încălcate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.