Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat miercuri că a constatat probleme la lotul 3 al autostrăzii Sebeş – Turda şi a decis suspendarea procesului de recepţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autostrada A10 Sebeş - Turda traversează judeţele Alba şi Cluj având o lungimea totală de 70 km, şi leagă autostrăzile A1 şi A3.

Asociaţia Pro Infrastructură a avertizat recent că o nouă amânare a deschiderii lotului 3 al autostrăzii Sebeş – Turda ”din motive discutabile” este ”atât o crimă la adresa şoferilor care se deplasează pe drumul naţional paralel şi pe care au loc accidente frecvente, cât şi o bătaie de joc faţă de banul public”. Reprezentanţii Asociaţiei susţin că există ”un risc ridicat” de a plăti daune financiare considerabile constructorului pentru această tergiversare.

CNAIR a anunţat miercuri că a descoperit nereguli pe lotul 3.

”Comisia constituită în data de 09.01.2018 pentru a inspecta, în vederea recepţionării, lucrările efectuate de antreprenor la construcţia lotului 3 al autostrăzii Sebeş – Turda a constatat o serie de neconformităţi ceea ce a dus la suspendarea procesului de recepţie la terminarea lucrărilor”, se arată în comunicat.

În urma inspecţiei, CNAIR a identificat numeroase zone cu deficienţe de planeitate şi rugozitate, iar pentru aceste zone raportul prezintă calificativul ”inadmisibil”.

În plus, CNAIR consideră că nu s-a respectat Normativul 605, referitor la recoltarea de carote la o suprafaţă de 20.000 mp în vederea stabilirii grosimii straturilor rutiere, nu au fost respectate prevederile Proiectului Tehnic privind calea pe pod, iar pe anumite sectoare asigurarea scurgerii apelor prezintă neconformităţi.

Totodată, există panouri de semnalizare de dimensiuni mari care sunt parţial obturate de parapete/panouri fonoabsorbante, iar la structura de la km 45+600 există defecte la suprafaţa betoanelor, potrivit companiei

”Sistemul ITS, echipamentul de cântărire în mişcare, înregistrează numerele de înmatriculare ale remorcilor, fără a fi înregistrat numărul de înmatriculare al capului tractor, aşa cum a fost solicitat de Beneficiar”, se arată în comunicat.

CNAIR avertizează că nu a fost efectuată corespunzător semnalizarea in spatiile de serviicii.

”Aceasta trebuie completată cu două semne adiţionale pentru autoturisme pentru fiecare spaţiu de servicii, precum şi marcaj de interzicere în zonele care separă parcările pentru autocare. De asemenea, se consideră a fi necesară completarea semnaliăarii orizontale din cadrul spaţiilor de servicii cu săgeţi de orientare a participanţilor la trafic”, se arată în comunicat.

În plus, este necesară completarea semnalizării cu marcaj de interzicere la intersecţia dintre bretele, aşa cum este specificat în cadrul raportului de audit de siguranţă şi nu au fost respectate avizele CTE siguranţa circulaţiei privind obligativitatea antreprenorului de a realiza iluminatul cu tehnologie LED, potrivit CNAIR.

Compania atrage atenţia că se impune verificarea de către proiectant şi inginer a proiectului tehnic pentru bazinele de retenţie şi prezentarea calculelor de dimensionare, având în vedere nivelul apelor din acestea şi trebuie asigurată semnalizarea rutieră pentru devierea traficului la nodurile rutiere Unirea şi Aiud, conform reglementărilor în vigoare.

”În urma constatărilor făcute, comisia de recepţie a decis suspendarea procesului de recepţie la terminarea lucrărilor, stabilind, împreună cu executantul, un termen de remediere de 90 zile. În funcţie de condiţiile meteorologice acest termen poate fi prelungit la cererea antreprenorului”, se arată în comunicat.

Totodată, CNAIR a precizat că a transmis antreprenorului raportul cu neconformităţile pentru remedierea acestora în vederea recepţionării la terminarea lucrărilor şi a punerii în circulaţie a acestui sector de autostradă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.