Premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat despre faptul că euro a atins un maxim la cursul BNR şi ce soluţii are Executivul în perioada următoare pentru ca un euro să nu ajungă la 5 lei, că preţurile sunt determinate de piaţă, într-o economie liberală, iar Guvernul a dat o traiectorie clară de reducere a deficitului bugetar. „Ar trebui să ne obişnuim cu preţuri care cresc şi scad, pentru că asta înseamnă economie de piaţă”, a mai spus prim-ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aici lucrurile sunt foarte clare pentru mine. Preţurile sunt determinate de piaţă într-o economie liberă. Îmi place că vorbim de preţuri doar când ele mai cresc puţin, dar nu vorbim de ele atunci când scad. Preţurile vor scădea sau vor creşte, vom vedea în funcţie de ce se întâmplă cu cererea şi oferta. Ceea ce poate să facă acest Guvern şi face foarte bine este să dea o traiectorie clară de reducere a deficitului bugetar şi sustenabilă şi credibilă. Vă spun că este şi sustenabilă şi credibilă deoarece Comisia Europeană, în analiza deficitului excesiv, şi-a asumat aceeaşi traiectorie pe care o are România de reducere a deficitului bugetar. Asta contează atunci când ne uităm pe termen mediu şi lung şi ne uităm la evoluţia altor preţuri. Dar fluctuaţii pe termen scurt, acestea sunt normale într-o economie de piaţă şi ar trebui să ne obişnuim cu preţuri care cresc şi scad, pentru că asta înseamnă economie de piaţă”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului. 

Chestionat dacă să ne aşteptăm la un deficit mai mic la finalul acestui an, premierul a răspuns: „Dacă o să corectăm, o să corectăm în jos ţinta de deficit, dar haideţi să vedem mai întâi cum arată situaţia pe fiecare minister în parte şi apoi vom veni şi cu ţintele de deficit”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.