Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, pentru Bloomberg, că Guvernul va anunţa măsuri de reducere a cheltuielilor în următoarele săptămâni, dar nu va anula planul de creştere a pensiilor cu 40% anul viitor, în condiţiile în care 2020 este an electoral.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană (CE) a avertizat, recent, România că deficitul bugetar ar putea depăşi 3% şi anul viitor.

Cîţu a spus că vor fi reduse unele cheltuieli în următoarele două săptămâni, cu scopul de a reduce deficitul de anul la 3%, potrivit Bloomberg.

El nu a dat prea multe detalii în legătură cu aceste cheltuieli, dar a subliniat că Guvernul nu ”va apăsa frâna prea mult”, în contextul unei încetiniri a economiei globale.

Întrebat fiind de ce nu anulează creşterea de 40% a pensiilor, preconizată pentru 2020, el a spus că ”anul viitor este unul electoral, avem două alegeri”. În plus, el a insistat că politica fiscală va înceta să mai fie o sursă de volatilitate în piaţă.

România va căuta finanţare pe pieţele internaţionale în prima parte a anului viitor, în contextul în care ministrul nu vede o presiunea prea mare pe zona de finanţare.

În plus, Cîţu consideră că România are un buffer, o rezervă valutară suficient de mare pentru a face faţă presiunii pe cursul de schimb şi a promis măsuri de reducere a deficitului bugetar, estimat să ajungă la 4,4% în acest an. El nu a spus însă, exact, cât este acest buffer.

Banca Naţională a României (BNR) a intervenit, luna trecută, pentru a apăra leul, în contextul unor revizuiri drastice, în sus, a deficitului bugetar. CE a avertizat că România va avea cel mai mare deficit bugetar, în acest an, dintre toate ţările membre ale Uniunii Europene (UE).

BNR a anunţat, luni, că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 30 noiembrie, de 33,817 miliarde euro, cu 1,09 miliarde euro mai mici decât în 31 octombrie.

Scăderea a avut loc în contextul în care, în noiembrie, BNR a anunţat, de 4 ori consecutiv, noi niveluri record pentru euro. Cel mai mare nivel anunţat de BNR a fost 4.7808 lei, în data de 21 noiembrie.

Totodată, miercuri 27 noiembrie, euro a crescut pe piaţa interbancară şi a depăşit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Băncile comerciale vindeau euro, atunci, şi cu 4,9 lei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.