Cinci candidaţi s-au prezentat pentru funcţia de preşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), primul dintre câteva posturi de conducere din Uniunea Europeană pe care guvernele membre trebuie să le atribuie în următoarele 12 luni, potrivit ministrului belgian de Finanţe Vincent van Peteghem, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BEI, deţinută de guverne, se autointitulează a fi cea mai mare instituţie financiară multilaterală din lume după active şi va fi un jucător cheie în finanţarea tranziţiei ambiţioase a Europei către o economie cu zero emisii de carbon şi mai digitalizată.

De asemenea, ţările UE vor decide anul viitor cine va conduce primele trei instituţii ale blocului - Comisia, Consiliul şi Parlamentul - plus şeful politicii externe.

Alegerile pentru un post îi afectează pe alţii din cauza necesităţii de a menţine echilibrul în ceea ce priveşte genul, afilierea politică, naţionalitatea şi dimensiunea ţării în numiri.

Actualul şef al BEI, germanul Werner Hoyer, ocupă funcţia din 2012. Acesta va demisiona la sfârşitul anului, lăsând un post vacant la o bancă care are un bilanţ total de 544 de miliarde de euro (582,24 miliarde de dolari) şi capital subscris de 249 miliarde de euro.

Principalii candidaţi, dintre cei cinci candidaţi pentru a-l înlocui sunt daneza Margrethe Vestager, un vicepreşedinte liberal al Comisiei Europene responsabil de portofoliul cheie al concurenţei, şi ministrul socialist de Finanţe al Spaniei Nadia Calvino.

De asemenea, sunt interesaţi, Daniele Franco, de la banca centrală italiană, neafiliat politic, fostul ministru de dreapta al Poloniei şi actualul vicepreşedinte al BEI Teresa Czerwinska, şi fostul ministru socialist al Energiei al Suediei şi actualul vicepreşedinte al BEI, Thomas Ostros.

”Putem spune că suntem cu adevărat răsfăţaţi, deoarece toţi candidaţii sunt excelenţi”, a declarat joia trecută ministrul german de Finanţe Christian Lindner.

BEI este componenta de finanţare a UE şi este activă în 160 de ţări, oferind împrumuturi, garanţii, investiţii în acţiuni şi servicii de consultanţă. Se concentrează în special pe combaterea schimbărilor climatice şi pe conservarea mediului şi a energiei durabile.

Oficialii UE spun că alegerea noului şef al BEI este legată de alegerea următorului şef al entităţii de supraveghere bancară, Mecanismul Unic de Supraveghere, care urmează să fie ales de Banca Centrală Europeană pe 13 septembrie.

Adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Germaniei, Claudia Buch, şi omologul său spaniol, Margarita Delgado, sunt ambii în cursă.

Dacă spaniolul va primi slujba SSM, ar reduce şansele lui Calvino pentru BEI, pentru că doi spanioli cu douî posturi de top  în sectorulfinanciar ar fi consideraţi prea mulţi.

Dimpotrivă, o numire a lui Buch pentru SSM, care este văzut ca un favorit, ar spori şansele lui Calvino, spun oficialii.

Vestager are sprijinul grupului politic Renew al partidelor liberale UE, care include partidul francez de guvernământ al preşedintelui Emmanuel Macron, dar unii oficiali francezi au avertizat că sprijinul Parisului nu a fost asigurat.

Numirea la conducerea BEI va fi discutată săptămâna viitoare, la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din UE, în Spania, dar o decizie este aşteptată probabil abia în octombrie, au declarat oficialii apropiaţi de discuţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.