Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, i-a invitat miercuri pe membrii Consiliului Guvernatorilor instituţiei la o întâlnire neoficială, pentru a discuta despre activitatea principalului organism al băncii centrale, a anunţat instituţia financiară, confirmând o ştire publicată anterior de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lagarde, care a preluat conducerea BCE acum două săptămâni, a moştenit un Consiliu al Guvernatorilor divizat, marcat de scurgeri de informaţii şi de opoziţia publică din partea unor oficiali ai băncii faţă de programul de stimulare pus în practică de fostul şef al băncii centrale, Mario Draghi. Lagarde este nevoită să respecte acest program cea mai mare parte a anului 2020.

Neînţelegerile, inclusiv nemulţumirile exprimate public de şefii băncilor centrale din Germania, Olanda şi Austria, au creat impresia de dezacorduri şi au provocat îndoieli pe pieţele financiare despre hotărârea BCE de a acţiona în viitor.

În speranţa de a atenua diviziunile, Lagarde i-a invitat pe guvernatorii celor 19 bănci centrale şi board-ul la o întâlnire privată în afara clădirii BCE, oferind oportunitatea unor discuţii neoficiale, fără angajaţi sau consilieri,  au declarat două persoane apropiate situaţiei.

”Membrii Consiliului Guvernatorilor s-au întâlnit la invitaţia preşedintei Lagarde în afara sediului, pentru a discuta într-un cadru neoficial despre funcţionarea Consiliului Guvernatorului”, a declarat un purtător de cuvânt BCE.

Iniţiativa este văzută ca o încercare de a păstra discuţiile în interiorul băncii centrale şi de a preveni scurgerile de informaţii care ar putea afecta credibilitatea şi eficienţa BCE.

La prima întâlnire oficială a Consiliului Guvernatorilor care a avut loc mai devreme miercuri, BCE a gestionat activităţi de rutină, cum ar fi viitorul raport referitor la stabilitatea financiară şi a audiat o prezentare a lui Benoit Coeure, membru în board-ul băncii, referitoare la plăţi.

Întrucât nu a fost o şedinţă legată de politica monetară, nu s-a discutat despre perspectiva economică şi politica monetară, iar întâlnirea a dura puţin peste o oră, au arătat sursele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.