China urmează să lanseze un fond de investiţii susţinut de stat, care îşi propune să strângă aproximativ 40 de miliarde de dolari pentru sectorul semiconductorilor, au declarat două persoane familiare cu problema, în timp ce ţara îşi intensifică eforturile pentru ajunge din urmă SUA şi alte state, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta va fi probabil cel mai mare dintre cele trei fonduri lansate de China Integrated Circuit Industry Investment Fund, cunoscut şi sub numele de Big Fund.

Ţinta sa de 300 de miliarde de yuani (41 de miliarde de dolari) depăşeşte fondurile similare în 2014 şi 2019, care, potrivit rapoartelor guvernamentale, au strâns 138,7 miliarde de yuani şi, respectiv, 200 de miliarde de yuani.

Un domeniu principal de investiţii va fi  cel al echipamentelor pentru fabricarea cipurilor, a spus una dintre cele două persoane şi o a treia persoană familiarizată cu problema.

Preşedintele Xi Jinping a subliniat de multă vreme necesitatea ca China să obţină autosuficienţă în semiconductori. Această nevoie a devenit cu atât mai presantă după ce Washington a impus o serie de măsuri de control al exporturilor în ultimii doi ani, invocând temerile că Beijingul ar putea folosi cipuri avansate pentru a-şi spori capacităţile militare.

În octombrie, SUA au lansat un pachet de sancţiuni ample care a redus accesul Chinei la echipamente avansate de fabricare a cipurilor, iar aliaţii SUA, Japonia şi Ţările de Jos, au luat măsuri similare.

Noul fond a fost aprobat de autorităţile chineze în ultimele luni, au spus două dintre persoane.

Ministerul de Finanţe al Chinei plănuieşte să contribuie cu 60 de miliarde de yuani, a spus o persoană. Alţi contribuitori nu au putut fi aflaţi imediat.

Toate sursele au refuzat să fie identificate, deoarece discuţiile au fost confidenţiale. Biroul de Informaţii al Consiliului de Stat, care se ocupă de întrebările mass-media în numele guvernului, al ministerului de finanţe şi al Ministerului Industriei şi Tehnologiei Informaţiei, nu a răspuns imediat solicitărilor Reuters de comentarii. De asemenea, Big Fund nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Procesul de strângere de fonduri va dura probabil luni de zile şi nu a fost imediat clar când va fi lansat al treilea fond sau dacă vor fi aduse modificări suplimentare în plan, au spus primele două surse.

Susţinătorii celor două fonduri anterioare ale Big Fund includ Ministerul de Finanţe şi entităţi deţinute de stat, cum ar fi China Development Bank Capital, China National Tobacco Corporation şi China Telecom.

De-a lungul anilor, Big Fund a oferit finanţare celor mai mari doi producători de cipuri din China, Semiconductor Manufacturing International Corporation şi Hua Hong Semiconductor, precum şi Yangtze Memory Technologies, un producător de memorie flash şi un număr de companii şi fonduri mai mici.

În ciuda acestor investiţii, industria cipurilor din China s-a străduit să joace un rol de lider în lanţul global de aprovizionare, în special pentru cipurile avansate.

MANAGERI DE INVESTIŢII

Big Fund ia in calcul angajarea a cel puţin două instituţii pentru a investi capitalul noului fond, au spus cele trei persoane.

Câţiva înalţi oficiali şi foşti oficiali de la SINO-IC Capital, unicul manager al primelor două fonduri ale Big Fund, au fost investigaţi de autoritatea anti-corupţie din China din 2021. Chiar şi aşa, SINO-IC Capital este de aşteptat să rămână unul dintre managerii celui de-al treilea fond, au spus două dintre persoane.

SINO-IC Capital nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Oficialii chinezi au contactat, de asemenea, China Aerospace Investment, filiala de investiţii a corporaţiei de stat China Aerospace Science and Technology, pentru a discuta despre a fi unul dintre manageri, au spus două dintre persoane.

China Aerospace Investment nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.