China a convenit să colaboreze cu Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte ţări pentru a gestiona în mod colectiv riscul provenit din inteligenţa artificială, la un summit britanic care se desfăşoară miercuri şi joi, menit să creeze o cale sigură de urmat pentru această evoluţie tehnologică rapidă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unii directori din domeniul tehnologiei şi lideri politici au avertizat că dezvoltarea rapidă a inteligenţei artificiale reprezintă o ameninţare existenţială pentru lume dacă nu este controlată, declanşând o cursă a guvernelor şi a instituţiilor internaţionale pentru a proiecta garanţii şi reglementări.

Într-o premieră în eforturile occidentale de a-şi gestiona dezvoltarea în siguranţă, un viceministru chinez s-a alăturat liderilor şi şefilor tehnologici din SUA şi UE, cum ar fi Elon Musk şi Sam Altman de la ChatGPT, la Bletchley Park, casa celor care au spart coduri din Al Doilea Război Mondial din Marea Britanie, ceea ce a grăbit sfârşitul războiului.

Peste 25 de ţări prezente, inclusiv Statele Unite şi China, precum şi UE, au semnat o ”Declaraţie Bletchley”, spunând că ţările trebuie să lucreze împreună şi să stabilească o abordare comună privind supravegherea.

Declaraţia a stabilit o agendă în două direcţii, concentrată pe identificarea riscurilor de interes comun şi pe dezvoltarea înţelegerii ştiinţifice a acestora, dezvoltând în acelaşi timp politici la nivel naţional pentru a le atenua.

Wu Zhaohui, viceministrul Chinei pentru ştiinţă şi tehnologie, a declarat în sesiunea de deschidere a summit-ului de două zile că Beijingul este gata să sporească colaborarea în domeniul siguranţei AI pentru a ajuta la construirea unui ”cadru de guvernanţă” internaţional.

”Ţările, indiferent de dimensiunea şi scara lor, au drepturi egale de a dezvolta şi utiliza AI”, a spus el.

Temerile cu privire la impactul pe care AI l-ar putea avea asupra economiilor şi societăţii au luat amploare în noiembrie anul trecut, când OpenAI, susţinută de Microsoft, a pus ChatGPT la dispoziţia publicului.

Folosind instrumente de procesare a limbajului natural pentru a crea un dialog asemănător omului, a stârnit temeri, inclusiv printre unii pionieri ai inteligenţei artificiale, că maşinile ar putea, în timp, să obţină o inteligenţă mai mare decât oamenii, ceea ce duce la consecinţe nelimitate şi neintenţionate.

Guvernele şi oficialii încearcă acum să găsească o cale de urmat alături de companiile de inteligenţă artificială care se tem să fie împovărate de reglementări înainte ca tehnologia să-şi atingă întregul potenţial.

”Nu ştiu care sunt neapărat regulile corecte, dar trebuie să începeţi cu o perspectivă înainte de a face supraveghere”, a spus miliardarul Musk reporterilor, adăugând că ”un arbitru terţă parte” ar putea fi folosit pentru a suna alarma când se dezvoltă riscuri.

În timp ce Uniunea Europeană şi-a concentrat supravegherea AI asupra confidenţialităţii şi supravegherii datelor şi asupra impactului potenţial al acestora asupra drepturilor omului, summitul britanic analizează aşa-numitele riscuri existenţiale din modelele de uz general de înaltă capacitate numite ”AI de frontieră”.

Mustafa Suleyman, cofondatorul Google Deepmind, le-a spus reporterilor că nu crede că modelele actuale de frontieră AI prezintă ”daune catastrofale semnificative”, dar a spus că are sens să se planifice din timp, pe măsură ce industria antrenează modele din ce în ce mai mari.

Summit-ul este o creaţie a premierului britanic Rishi Sunak, care vrea să creeze un rol post-Brexit pentru ţara sa ca intermediar între blocurile economice ale Statelor Unite, Chinei şi UE.

Ministrul britanic pentru sectorulc digital, Michelle Donelan, a spus că a fost o realizare doar să adune atât de mulţi jucători cheie într-o singură cameră.

Ea a anunţat alte două reuniuni la nivel înalt privind siguranţa AI, una care va avea loc în Coreea de Sud peste şase luni şi alta în Franţa, şase luni după aceea.

”Pentru prima dată, avem acum ţări care convin că trebuie să ne uităm nu doar independent, ci şi colectiv la riscul din jurul AI de frontieră”, a spus Donelan reporterilor.

Aşa cum companiile tehnologice concurează pentru dominaţia în inteligenţa artificială, guvernele vor să deschidă calea în materie de reglementare.

China este un participant cheie la summit, având în vedere rolul ţării în dezvoltarea AI.

Dar unii parlamentari britanici s-au întrebat dacă ar trebui să fie, având în vedere nivelul scăzut de încredere dintre Beijing, Washington şi multe capitale europene atunci când vine vorba de implicarea Chinei în tehnologie.

Statele Unite au precizat clar în ajunul summitului că apelul către Beijing a venit în mare măsură din Marea Britanie, ambasadorul său la Londra, Jane Hartley, spunând Reuters: ”Aceasta este invitaţia Regatului Unit, aceasta nu este SUA”.

Decizia vicepreşedintelui american Kamala Harris de a ţine miercuri un discurs la Londra despre răspunsul guvernului său la AI şi de a organiza unele întâlniri cu participanţii departe de summit, ceea ce înseamnă că ar putea fi nevoiţi să plece mai devreme, a stârnit, de asemenea, controverse.

Sachin Dev Duggal, fondatorul firmei de inteligenţă artificială Builder.ai cu sediul la Londra, a spus că riscă să submineze obiectivul principal al evenimentului, în timp ce unii parlamentari din Partidul Conservator al lui Sunak au sugerat că Washingtonul încearcă să eclipseze summitul.

Oficialii britanici au negat acest lucru, spunând că vor cât mai multe voci posibil. La doar câteva zile după ce preşedintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv privind inteligenţa artificială, guvernul său a folosit summitul britanic pentru a anunţa că va lansa un Institut de siguranţă al inteligenţei artificiale din SUA.

Harris se va întâlni cu Sunak mai târziu miercuri, inclusiv pentru cină, şi va participa la a doua zi a summit-ului, joi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.