China şi Statele Unite au anunţat joi că vor purta noi negocieri comerciale la nivel înalt la începutul lunii octombrie, la Washington, informaţie care a dus la creşterea cotaţiilor acţiunilor, investitorii sperând într-o dezgheţare a războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, care şi-a pus amprenta asupra creşterii economiei mondiale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea a fost stabilită în timpul unei discuţii telefonice între vicepremierul chinez Liu He, Reprezentantul pentru Comerţ al Statelor Unite, Robert Lighthizer, şi secretarul Trezoreriei americane Steven Mnuchin, a anunţat Ministerul Comerţului din China, într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei. La discuţie a participat şi guvernatorul băncii centrale chineze, Yi Gang.

Preşedintele american Donald Trump a declarat anterior că părţile urmau să se întâlnească în septembrie.

Informaţiile referitoare la programarea discuţiilor faţă în faţă au dus la creşterea indicilor bursieri asiatici, europeni şi americani. Toţi cei trei indici importanţi ai bursei de pe Wall Street, S&P 500, Dow Jones şi Nasdaq, au atins cel mai ridicat nivel din ultima lună.

În Europa, acţiunile au crescut joi pentru a doua zi consecutiv, iar indicele pan-european Stoxx 600 a urcat la cel mai ridicat nivel de după data de 1 august.

Duminică, Washingtonul a început să aplice tarife de 15% pentru o gamă largă de produse din China, în timp ce Beijingul a aplicat pentru prima oară tarife pentru achiziţiile de petrol. Luni, China a anunţat că a înregistrat o plângere împotriva Statelor Unite la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Washingtonul intenţionează ca de la 1 octombrie să majoreze de la 25% la 30% tarifele care sunt aplicate pentru importuri din China în valoare de 250 de miliarde de dolari

Ministerul Comerţului din China a anunţat că echipa sa de negociatori se va consulta cu omologii americani, la jumătatea lunii septembrie, în vederea pregătirii negocierilor de la 1 octombrie şi că ambele ţări au convenit să ia măsuri pentru a crea condiţii favorabile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.