Cheltuielile de consum din SUA au crescut în august, dar cheltuielile ajustate la inflaţie din luna anterioară au fost aşteptările iniţiale, consolidând aşteptările că avansul economic a încetinit în trimestrul al treilea, pe fondul numărului mai mare de infecţii cu noul coronavirus, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul publicat vineri de Departamentul pentru Comerţ, care arată că inflaţia s-a menţinut ridicată în august, semnalează riscul ca cheltuielile de consum să fi stagnat în trimestrul al treilea, chiar dacă au fost mai mari în spetembrie. La calculul PIB este luată în calcul inflaţia ajustată sau aşa-numitele cheltuieli de consum reale.

”Cheltuileile de consum sunt pe cale să înregistreze doar o creştere slabă în trimestrul trei”, a spus Tim Quinlan, economist senior la banca Wells Fargo în Charlotte, Carolina de Nord.

Cheltuielile de consum, care reprezintă două treimi din activităţile economiei americane, au urcat cu 0,8% în august. Datele lunii iulie au fost revizuite în sens negativ, arătând un declin de 0,1%, în loc de o creştere de 0,3% raportată iniţial.

Indicele core al preţurilor de consum (PCE), preferat de Rezerva Federală pentru ţinta de inflaţie de 2%, care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, a urcat cu 0,3%, la fel ca în luna iulie. Într-o perioadă de 12 încheiată în august, indicele PCE a avansat cu 3,6%, ritm similar cu cel consemnat în iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.