CEO-ul şi preşedintele Alibaba, Daniel Zhang, renunţă la funcţii pentru a se concentra pe divizia cloud a grupului, pe măsură ce gigantul chinez de comerţ electronic avansează cu un plan de divizare în şase unităţi de afaceri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zhang a ocupat concomitent trei funcţii, din decembrie, când a preluat funcţia de şef al diviziei cloud, după ce compania a suferit o pană de funcţionare pe care a descris-o drept ”cea mai lungă pană pe scară majoră” de peste un deceniu.

Rolul de CEO va fi predat lui Eddie Yongming Wu, preşedintele Taobao şi Tmall Group din Alibaba, în timp ce vicepreşedintele executiv Joseph Tsai îl va urma pe Zhang în calitate de preşedinte.

Ambele numiri vor intra în vigoare pe 10 septembrie, a spus Alibaba.

”Numirea lui Daniel pentru a se concentreze pe conducerea diviziei cloud este într-adevăr o dovadă de încredere în el pentru a lua cea mai preţioasă afacere şi a o conduce pentru a o dezvolta în mod corect, având în vedere această epocă a inteligenţei artificiale generative (AI)”, a spus Brian Wong, fost angajat Alibaba şi autor al cărţii, ”The Tao of Alibaba”.

Ideea sau aşteptarea că o persoană ar putea gestiona Cloud, bijuteria de pe coroană a afacerii şi, în acelaşi timp, să gestioneze întregul Grup Alibaba este o aşteptare nerezonabilă”, a mai spus acesta.

Remanierea surpriză vine după doi ani tumultuoşi, în care Alibaba a fost puternic vizată de un control de reglementare sporit şi după ce grupul a anunţat în martie că se va restructura în şase unităţi, fiecare cu propriile consilii şi directori generali.

Divizia sa de comerţ electronic, care include platformele Taobao şi Tmall, va rămâne deţinută în totalitate de Alibaba, dar celelalte cinci unităţi vor fi separate, Alibaba anunţând în mai că îşi propune să finalizeze listarea publică a unităţii sale de cloud în următoarele 12 luni.

Într-un memoriu adresat personalului şi văzut de Reuters, Zhang a spus că spin-off-ul cloud se apropie de o etapă crucială şi că este momentul potrivit pentru el să-şi dedice atenţia afacerii.

”Din perspectiva guvernanţei corporative, avem nevoie şi de o separare clară între consiliu şi echipa de management, pe măsură ce Cloud Intelligence Group merge pe calea spre a deveni o companie publică independentă. Ar fi nepotrivit pentru mine să continui să servesc în calitate de preşedinte şi CEO al ambelor companii în acelaşi timp în timpul procesului de disociere”, a spus el.

Analiştii au estimat că unitatea de cloud valorează între 41 şi 60 de miliarde de dolari, dar au spus că mulţimea de date pe care le supraveghează ar putea să o pună în atenţia autorităţilor de reglementare din ţară şi din străinătate.

Zhang, un fost contabil, s-a alăturat Alibaba în 2007 şi este cunoscut pentru faptul că a fost arhitectul din spatele festivalului anual de cumpărături al companiei, ”Ziua celibatarilor”.

El a ocupat funcţia de CEO din 2015 şi a preluat preşedinţia în 2019, preluând ambele roluri de la cofondatorul Alibaba Jack Ma.

Alibaba i-a mulţumit lui Zhang pentru ”conducerea sa extraordinară în depăşirea incertitudinilor fără precedent care afectează afacerile companiei din ultimii câţiva ani”.

Acţiunile Alibaba cotate la Hong Kong au scăzut cu 1,5% după anunţ, în concordanţă cu o scădere de 1,6% a indicelui de referinţă, deoarece analiştii au considerat remanierea ca fiind în conformitate cu restructurarea generală anunţată anterior.

”În noua structură, grupul va juca un rol mai mic în stabilirea strategiilor pentru cele şase grupuri de afaceri, astfel încât numirea fondatorilor Alibaba Joe şi Eddie în calitate de preşedinte şi CEO probabil serveşte scopului de a asigura o tranziţie uşoară a conducerii şi de a menţine cultura”, a spus analistul Eric Chen din Shanghai, care publică pe Smartkarma.

Wu, care a cofondat Alibaba alături de Ma şi Tsai, în urmă cu peste două decenii, va continua să fie preşedinte al Taobao şi al Tmall Group, a spus Alibaba.

Rolurile sale anterioare includ director de tehnologie al Alipay şi preşedinte al Alibaba Health.

Elevarea lui Wu la funcţia de CEO ”este o tranziţie naturală şi semnalează importanţa constantă a comerţului electronic în foaia de parcurs a companiei”, a declarat Jacob Cooke, cofondator şi CEO al WPIC Marketing + Technologies, o firmă de consultanţă pentru comerţ electronic cu sediul la Beijing.

Cooke a spus că nu vede schimbările de conducere ca semnalând o schimbare strategică majoră în cadrul Alibaba, având în vedere că persoanele sunt cofondatori şi asociaţi apropiaţi ai lui Ma.

Ma, cel mai cunoscut antreprenor din China, a rămas departe de ochiul publicului de la sfârşitul anului 2020, după un discurs în care a criticat reglementările chineze şi care ar fi declanşat o represiune împotriva companiei.

Ma a părăsit China continentală la sfârşitul anului 2021 - apărând în fotografii în Japonia, Spania, Australia şi Thailanda - şi s-a întors în martie, cu o zi înainte ca Alibaba să-şi anunţe restructurarea.

El nu a făcut niciun comentariu public în acea perioadă.

Săptămâna trecută, preşedintele Alibaba, J. Michael Evans, a spus că Ma rămâne cel mai mare acţionar al Alibaba şi îi pasă foarte mult de companie. El a spus că Ma predă la o universitate din Tokyo şi, de asemenea, petrece mai mult timp în China.

Publicaţia chineză de informaţii în domeniul tehnologiei LatePost relatat luni că Ma a convocat o întâlnire cu liderii de la Taobao şi Tmall Group, unde a evidenţiat concurenţa severă şi a discutat despre necesitatea de a reveni asupra utilizatorilor, internetului şi Taobao - ai căror comercianţi sunt în mare parte persoane fizice sau întreprinderi mici - pentru qa rămâne relevantă.

Alibaba nu a răspuns la o solicitare a Reuters de a comenta articolul din LatePost, care a citat surse ale companiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.