Directorul general al grupului britanic BP, Bernard Looney, a demisionat marţi, după mai puţin de patru ani în funcţie, în urma mai multor acuzaţii de relaţii personale cu colegii, a anunţat marţi compania, într-un comunicat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul financiar al BP, Murray Auchincloss, va acţiona în calitate de CEO interimar, a spus compania.

”BP plc anunţă că Bernard Looney a notificat compania că şi-a dat demisia din funcţia de director general, cu efect imediat. Domnul Looney a informat astăzi compania că acceptă acum că nu a fost pe deplin transparent în dezvăluirile sale anterioare. El nu a oferit detalii despre toate relaţiile şi acceptă că a fost obligat să facă o dezvăluire mai completă”, a spus BP.

Looney, în vârstă de 53 de ani, a preluat mandatul în februarie 2020 cu promisiunea de a reinventa compania veche de 114 ani, prezentând planuri ambiţioase pentru ca gigantul energetic britanic să obţină zero emisii nete până în 2050 şi să investească miliarde în energie regenerabilă şi cu emisii scăzute de carbon.

Un purtător de cuvânt al BP a refuzat să comenteze un articol din FT pe această temă.

Looney a condus grupul prin unii dintre cei mai tumultuoşi ani din istoria modernă, de la COVID-19 până la o ieşire rapidă din Rusia, după invadarea Ucrainei de anul trecut, un şoc al preţului energiei şi o criză globală a costului vieţii.

La începutul acestui an, BP a restrâns planurile de reducere a producţiei de hidrocarburi până în 2030, la 25% faţă de nivelurile din 2019, de la 40% anterior - încă cea mai radicală reducere a producţiei de petrol şi gaze din acest deceniu printre marile companii petroliere.

BP s-a străduit să-i convingă pe investitori că pot obţine profituri competitive din afacerile sale fără hidrocarburi.

În ultimii trei ani, acţiunile BP le-au depăşit cele ale rivalului european Shell, precum şi pe ale rivalilor americani Chevron şi Exxon Mobil.

După ce a înregistrat un profit record de 28 de miliarde de dolari pentru 2022, profitul BP din trimestrul al doilea a scăzut cu 70% faţă de anul anterior, la 2,6 miliarde de dolari, permiţând totuşi grupului petrolier să-şi sporească dividendul cu 10%.

Pachetul salarial al lui Looney a crescut în 2022 de peste două ori, la 12 milioane de dolari, pe fondul profiturilor superioare, susţinute de creşterii preţurilor energiei, în timp ce emisiile BP au rămas în mare parte neschimbate faţă de un an mai devreme.

Looney l-a înlocuit pe Bob Dudley, care a condus BP după scurgerea accidentală de hidrocarburi la platforma Deepwater Horizon, în 2010.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.