Principalul grup politic din Parlamentul European a cerut luni o evaluare a practicilor bancare ale Elveţiei şi posibila includere a ţării pe lista neagră de bani murdari a UE, după apariţia unor documente legate de practicile de afaceri ale Credit Suisse, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presa a publicat luni rezultatele investigaţiilor, cu date privind mii de conturi deţinute de clienţi la bancă în ultimele decenii, care par să arate că aceştia includ persoane care abuzează drepturile omului şi oameni de afaceri supuşi sancţiunilor.

Credit Suisse a respins cu fermitate orice acuzaţie de abatere şi a spus că informaţiile din presă se bazează pe ”informaţii parţiale, inexacte sau selective, scoase din context”.

Partidul Popular European (PPE), gruparea conservatoare care deţine cel mai mare număr de locuri în Parlamentul European, a cerut luni Comisiei UE să ”evalueze Elveţia ca ţară cu risc ridicat de spălare a banilor”, ca parte a următoarei revizuiri a listei.

Comisia Europeană, care este responsabilă de elaborarea şi revizuirea listei, a refuzat să comenteze declaraţia PPE.

 Un purtător de cuvânt a subliniat faptul că lista a fost actualizată luna trecută şi nu a fost stabilită teeerrrmenul pentru următoarea revizuire.

”Astăzi, Elveţia îndeplineşte toate standardele internaţionale privind schimbul de informaţii în materie fiscală şi lupta împotriva spălării banilor, finanţării terorismului şi corupţiei”, a declarat Secretariatul de Stat pentru Finanţe Internaţionale al Ministerului Finanţelor, într-un comunicat trimis prin e-mail.

”Descoperirile ‘Secretelor elveţiene’ indică deficienţe masive ale băncilor elveţiene în ceea ce priveşte prevenirea spălării banilor. Atunci când băncile elveţiene nu reuşesc să aplice standardele internaţionale împotriva spălării banilor, Elveţia însăşi devine o jurisdicţie cu risc ridicat. Se pare că Credit Suisse are o politică de a privi în altă parte, în loc să pună întrebări dificile”, a declarat Markus Ferber, coordonatorul PPE pentru afaceri economice.

 Întrebată despre declaraţia grupului, banca a spus că nu are nimic de adăugat. Lista UE cuprinde în prezent peste 20 de ţări despre care se consideră că au deficienţe în normele şi practicile lor împotriva spălării banilor. Printre acestea se numără Iran, Myanmar, Siria şi Coreea de Nord. Nicio ţară europeană nu este pe listă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.