Curtea Constituţională a respins miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarea PNL în legătură cu modificarea legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Prin urmare, actul normativ este constituţional, conform deciziei CCR. Actul normativ creşte, în următorii 3 ani, Indicatorul Social de Referinţă (ISR) de la 500 lei la 1.200 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă este constituţională în raport cu criticile formulate”, arată instituţia într-un comunicat de presă.
Liberalii motivatul în sesizarea făcută pe 21 octombrie la CCR că reglementarea majorării etapizate a indicelui social de referinţă (ISR) este impredictibilă şi contradictorie, lucru care încalcă principiul securităţii juridice.
„Legea adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, încalcă tehnica normativă, deoarece reglementează dincolo de voinţa exprimată prin expunerea de motive de iniţiatorii actului normativ care au avut în vedere strict modificarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj, fapt subliniat şi de Consiliul Legislativ. Mai mult, adoptarea legii generează impredictibilitate, destinatarii normei, organele de aplicare, cât şi beneficiarii prestaţiilor sociale fiind în imposibilitate de a determina cuantumul unor prestaţii sociale stabilite în cuantum fix, dar care se raportează, în construcţia lor, la valoarea ISR”, conform textului sesizării PNL la Curte.
De asemenea, PNL face referire şi la impactul financiar al legii şi precizează că acesta nu este indicat în legea criticată.
Astfel, susţin liberalii, legea „nu respectă dispoziţiile constituţionale în privinţa obligaţiei legiuitorului de a indica sursa de finanţare atunci când adoptă legi cu impact asupra bugetului general consolidat al statului”, lucru care încalcă prevederile Constituţiei.
Pe 13 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat decizional proiectul de lege care aduce modificări Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Iniţativa legislativă prevede modificarea unui articol după cum urmează: „Valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei. Valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1200 de lei, după cum urmează: a) la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei; b) la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei; c) la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei”. 
Totodată, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă se modifică anual, prin legea bugetului de stat, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/an anterior.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.