Stocul modern de spaţii logistice şi industriale din România a atins, anul trecut, 3,8 milioane metri pătraţi, dintre care 81% se află în clădiri de clasă A, iar 70% se găseşte în proprietăţi din apropierea oraşelor regionale, potrivit datelor publicate marţi de compania de consultanţă imobiliară CBRE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rata de neocupare a atins 3,7%, pe fondul cererii mari, a suprafeţei mici disponibilă în proiectele finalizate şi a numărului mare de contracte de pre-închiriere semnate pentru spaţii aflate încă în construcţie, potrivit companiei.

”În 2018, activitatea totală de închiriere, excluzând reînnoirile şi renegocierile, a atins 270.000 mp, cu 11% mai puţin decât în 2017. În 2019 se va construi într-un ritm şi mai rapid decât în 2018, fiind aşteptate livrările a 607.000 mp, dintre care 27% sunt localizaţi în oraşe regionale, iar 55% sunt pre-închiriaţi”, se arată în comunicat.

Suprafaţa totală tranzacţionată în 2018 este de 509.000 mp, din care 45% au fost destinaţi companiilor care au activităţi de depozitare, 35% au fost închiriaţi de companii de distribuţie, 15% de jucători din domeniul logisticii şi 5% de companii de producţie.

”Piaţa locală a fost dominată, şi în 2018, de proiectele marilor dezvoltatori internaţionali ca CTP Invest, WDP, Logicor şi P3, care au absorbit 61% din totalul cererilor. Din totalul noilor construcţii finalizate în 2018, 11% au fost de tip speculativ”, se arată în comunicat.

Totodată, strategia dezvoltatorilor şi a fondurilor de investiţii active pe piaţa locală este încă prudentă, cu multe construcţii semi-specultative. Dezvoltările semi-specultative sunt proiecte construite ca urmare a cererilor primite fie din partea clienţilor existenţi, fie de la chiriaşi noi, dar care au şi o componentă speculativă, potrivit companiei.

”Astfel, suprafeţei construită la cerere, i se adaugă circa 20% – 50%, deoarece dezvoltatorii doresc să fie pregătiţi pentru posibile noi solicitări. Nivelul ridicat al cererilor determină rata mare de pre-închirieri, cea mai mare parte a spaţiilor fiind contractate înainte de finalizare”, se arată în comunicat.

Segmentul de retail a fost principalul motor de creştere pentru piaţa spaţiilor industriale şi logistice în 2018, iar cele mai importante tranzacţii, din punct de vedere al suprafeţei, au avut loc în parcurile deţinute de WDP Industrial, în cel de al doilea semestru din 2018. Astfel, Carrefour a semnat pentru închirierea a 65.500 mp în parcurile din Brazi şi Deva, iar P&G va ocupa 25.600 mp în Timişoara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.