De multe ori, în urma unui control, inspectorii fiscali stabilesc obligaţii suplimentare de plată în sarcina persoanelor juridice, întocmind în acest sens un raport de inspecţie fiscală, dar, uneori, ei pot pot lua decizii ce nu respectă întocmai prevederile legale, iar orice act administrativ-fiscal emis de o autoritate publică poate fi contestat, a anunţat, joi, firma de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”De foarte multe ori, în urma controlului, inspectorii fiscali stabilesc obligaţii suplimentare de plată în sarcina persoanelor juridice, întocmind în acest sens un raport de inspecţie fiscală. Orice act administrativ-fiscal emis de o autoritate publică poate fi însă contestat la instanţa de contencios administrativ, mai ales că uneori inspectorii pot lua decizii ce nu respectă întocmai prevederile legale”, se arată în comunicat.

Specialiştii au subliniat că un avocat specializat în litigii comerciale şi contencios administrativ poate ajuta firmele să conteste raportul de inspecţie fiscală pentru motive de nelegalitate.

”În unul dintre cazuri, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) stabilise în sarcina clientului plata unei sume mari, în condiţiile în care îl considera direct responsabil pentru pierderile companiei, intrate între timp în faliment. Societatea noastră a obţinut în instanţă anualarea raportului de inspecţie fiscală şi a actelor subsecvente, instanţa menţinând concluziile expertizei prezentate de client. În acest fel, pretenţiile financiare solicitate de ANAF au fost respinse ca netemeinice şi nelegale”, a spus Radu Pavel, avocat coordonator al societăţii de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

În primul trimestru din 2019, inspectorii ANAF au efectuat 10.056 de inspecţii fiscale, stabilind obligaţii suplimentare de plată în valoare de 1,4 miliarde de lei. 

”Obiectivul inspecţiei fiscale este verificarea modului de calcul, înregistrare, virare şi declarare în cuantumurile şi la termenele legale a obligaţiilor fiscale. De multe ori, ANAF ajunge să stabilească în mod abuziv obligaţii fiscale suplimentare de plată în sarcina societăţilor comerciale”, se arată în comunicat.

Pentru întreg anul 2018, obligaţiile suplimentare de plată stabilite de ANAF au fost de 6 miliarde de lei. În cadrul inspecţiilor din primul trimestru al anului 2019, ANAF a aplicat contribuabililor amenzi în valoare de 2,6 milioane de lei şi a întocmit 277 de sesizări penale. Atât numărul de sesizări penale, cât şi valoarea amenzilor aplicate de inspectorii ANAF în primul trimestru din 2019 a fost în scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit specialiştilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.