Capitalizarea Tencent a scăzut vineri cu 43,5 miliarde de dolari, după ce China a surprins pieţele financiare cu un nou set de reguli menite să reducă jocurile online şi cheltuielile excesive, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de reglemenări al Administraţiei Naţionale a Presei şi Publicaţiilor din China a scufundat acţiunile Tencent, NetEase şi Bilibili listate la Hong Kong, care sunt printre cele mai mari companii care oferă jocuri online, pe cea mai mare piaţă de jocuri online din lume.

”Cea mai recentă măsură de reglementare în industria jocurilor de noroc online este ultimul lucru pe care piaţa spera să-l audă din partea Beijingului”, a declarat Brian Tycangco, analist la Stansberry Research, pentru CNBC.

El a adăugat că, ”deşi bine intenţionată, măsura pune la îndoială viabilitatea modelelor de afaceri existente, care sunt construite în principal în jurul stimulentelor sau recompenselor pentru a atrage utilizatori şi pentru a spori loialitatea”.

Acţiunile Tencent, cu sediul în Shenzhen, care deţine WeChat şi a generat peste o cincime din veniturile din al treilea trimestru din jocurile online pe piaţa internă sale, au scăzut cu aproximativ 12,4% până la închiderea tranzacţiilor de vineri, la 274 dolari HK pe unitate, cel mai redus nivel de închidere de la sfârşitul lunii noiembrie 2022.

Titlurile NetEase, pentru care 80% din veniturile din trimestrul al treilea au provenit din jocurile online interne, au scăzut cu 24,6% pentru a închide la 122 dolari HK pe unitate.

Pierderile de vineri au anulat aproximativ 115,1 miliarde de dolari Hong Kong (14,7 miliarde de dolari) din capitalizarea bursieră a NetEase.

În cazul Bilibili, un site de socializare care a obţinut 17,1% din venitul net total din al treilea trimestru din jocurile de noroc autohtone chinezeşti, acţiunile au scăzut cu 9,7%, până la 80,30 dolari HK, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, reducând capitalizare companiei cu aproximativ 2,4 miliarde dolari HK (307 milioane USD).

Indicele Hang Seng a închis vineri în declin cu 1,7% înaintea unui weekend prelungit de patru zile, în timp ce China Enterprises Index, al celor mai mari nume de companii blue-chip offshore, listate în Hong Kong, a încheiat în scădere cu 2,3%.

”Sunt încrezător că vom obţine mai multă claritate cu privire la aceste noi reguli în zilele şi săptămânile următoare. Dar investitorii nu vor să aştepte ca praful să se aşeze. O mai bună coordonare între industrie şi autorităţile de reglementare va aduce beneficii tuturor în viitor”, a spus Tycangco.

Noile linii directoare publicate de autoritatea de reglementare a jocurilor de noroc din China impun proprietarilor de jocuri online să se abţină de la a oferi sau de a accepta tranzacţii de mare valoare sau costisitoare în entităţi virtuale, fie prin licitaţie sau activitate speculativă, printre altele.

Recompensele de conectare zilnice vor fi, de asemenea, interzise, în timp ce limitele de reîncărcare trebuie impuse cu avertismente pop-up emise pentru utilizatorii care manifestă ”comportament iraţional de consum”, a spus Administraţia Naţională a Presei şi Publicaţiilor.

”Aceste noi măsuri nu modifică fundamental modelul de afaceri şi operaţiunile de jocuri online. Clarifică sprijinul autorităţilor pentru industria jocurilor de noroc online, oferind îndrumări instructive care încurajează inovarea jocurilor de înaltă calitate”, a declarat pentru CNBC Vigo Zhang, vicepreşedintele Tencent Games.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.