Valoarea de piaţă a bursei Indiei a depăşit-o pe cea a bursei din Hong Kong, devenind a şaptea cea mai mare din lume, pe măsură ce optimismul cu privire la perspectivele economice ale ţării a crescut, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La sfârşitul lunii noiembrie, capitalizarea totală de piaţă a Bursei Naţionale de Valori din India a fost de 3.989 miliarde de dolari, faţă de cea de 3.984 miliarde de dolari a bursei din Hong Kong, conform datelor de la Federaţia Mondială a Burselor.

Indicele Nifty 50 din India a atins un alt record marţi. În acest an, indicele  Nifty 50 a crescut cu 16% şi se îndreaptă către al optulea an consecutiv de câştiguri.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

În schimb, indicele de referinţă Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 17% în acest an.

India a fost o piaţă remarcabilă în acest an în regiunea Asia-Pacific. Creşterea lichidităţii, mai multă participare internă şi îmbunătăţirea dinamicii în mediul macro global, pe fondul scăderii randamentelor trezoreriei SUA, au stimulat toate pieţele de valori ale ţării.

De asemenea, cea mai populată ţară din lume se îndreaptă spre alegeri generale de anul viitor, despre care analiştii prevăd că ar putea fi o altă victorie pentru partidul naţionalist de guvernământ Bharatiya Janata.

”Pentru alegerile generale, sondajele de opinie şi alegerile de stat recente indică faptul că guvernul în exerciţiu condus de BJP şi-ar putea asigura o victorie decisivă, care ar putea declanşa o cursă de taur în primele trei până la patru luni ale anului, pe aşteptările continuităţii politicii”, au spus strategii băncii HSBC, într-o notă a clientului.

HSBC a spus că băncile, sănătatea şi energia sunt sectoarele cel mai bine poziţionate pentru anul viitor.

Sectoare precum maşinile, comercianţii cu amănuntul, imobiliarele şi telecomunicaţiile sunt, de asemenea, relativ bine poziţionate pentru 2024, în timp ce bunurile de larg consum, utilităţile şi produsele chimice sunt printre cele clasificate de HSBC drept nefavorabile.

Hong Kong rămâne în urmă

Indicele Hang Seng din Hong Kong este pe cale să înregistreze un al patrulea an de scăderi şi a consemnat cea mai proastă performanţă dintre principalele pieţe de acţiuni din Asia-Pacific.

Săptămâna trecută, Moody’s şi-a redus perspectiva pentru Hong Kong de la stabilă la negativă, invocând legăturile financiare, politice, instituţionale şi economice ale oraşului cu China continentală.

Această retrogradare a venit la scurt timp după ce Moody’s şi-a redus perspectiva pentru ratingurile de credit guvernamentale ale Chinei de la negativă la stabilă.

La începutul lunii noiembrie, guvernul din Hong Kong a declarat că se aşteaptă ca economia să crească cu 3,2% în 2023, reducându-şi perspectiva de creştere a PIB-ului de la 4% până la 5%, prognozată în august.

Guvernul oraşului a avertizat că tensiunile geopolitice în creştere şi condiţiile financiare stricte continuă să afecteze investiţiile, exporturile de bunuri şi încrederea de consum.

Încrederea consumatorilor a avut de suferit şi în Hong Kong.

”Economia Hong Kong-ului este pregătită pentru o aterizare uşoară în 2024, în condiţiile în caree creşterea anuală a PIB-ului real se moderează la aproximativ 2%, faţă de 3,5% din 2023. În centrul acestei redresări se află revigorarea turismului continental, întărind sectoarele de retail şi de catering”, au spus economiştii de la DBS.”

China şi-a stabilit o ţintă de creştere economică de 5% pentru 2023. În trimestrul al treilea, PIB-ul a urcat cu 4,9%, mărind speranţa că a doua cea mai mare economie a lumii va îndeplini sau chiar depăşi aşteptările.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.