Canada este dispusă să acorde stimulente de producţie de până la 15 miliarde de dolari canadieni (11,3 miliarde USD) pentru o fabrică de baterii pentru vehicule electrice a Stellantis-LG, depăşind un acord cu Volkswagen, în timp ce Ottawa concurează cu Washingtonul pentru a atrage proiecte majore de tehnologie curată, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul pentru subvenţii a dus la reluarea lucrărilor de construcţii la uzina Stellantis-LG, după ce companiile au oprit proiectul în mai, cerând sprijinul Canadei pentru a egala subvenţiile acordate de Statele Unite în temeiul Legii de reducere a inflaţiei (IRA).

”Anunţul de astăzi va proteja şi va crea mii de locuri de muncă bine plătite pentru lucrători, inclusiv locuri de muncă sindicalizate, pe măsură ce stabilim un lanţ de aprovizionare cu vehicule electrice de la un capăt la altul, pentru a consolida economia curată”, au declarat guvernele federale şi provinciale într-o declaraţie comună.

Canada a spus că proiecte precum fabricile de baterii ale Stellantis şi Volkswagen ar fi ”ancore” pentru trecerea către tehnologia curată.

Ţara, care găzduieşte un mare sector minier pentru minerale, inclusiv litiu, nichel şi cobalt, încearcă să atragă companiile implicate în toate nivelurile lanţului de aprovizionare cu vehiculele electrice, în timp ce lumea încearcă să reducă emisiile de carbon.

Când a fost anunţat acordul Volkswagen, guvernul federal l-a salutat ca fiind cea mai mare investiţie unică efectuată vreodată în lanţul de aprovizionare cu vehicule electrice din Canada, dar noii termeni pentru Stellantis înseamnă că acesta va fi probabil şi mai mare.

Finanţarea fabricii de baterii va fi asigurată de guvernul federal al Canadei şi de provincia Ontario, într-un pact structurat similar acordului de 13 miliarde de dolari pentru fabrica Volkswagen.

Pentru cele două acorduri, guvernul federal va oferi două treimi din finanţare, în timp ce guvernul Ontario va oferi o treime, ca răspuns direct la stimulentele oferite de guvernul SUA”, potrivit declaraţiei.

Producţia la uzina din Ontario, de peste râu faţă de Detroit, unde Stellantis are operaţiuni în SUA, va începe în 2024, creând aproximativ 2.500 de noi locuri de muncă şi vizând o capacitate anuală de producţie de peste 45 gigawaţi oră.

Stimulentele de performanţă depind de şi sunt proporţionale cu producţia şi vânzarea bateriilor din fiecare proiect şi ar putea fi anulate sau reduse dacă stimulentele oferite în cadrul US IRA sunt reduse sau anulate, potrivit declaraţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.