Piaţa terenurilor din Bucureşti a atins anul trecut un nou record, în volum, fiind tranzacţionate loturi cu o suprafaţă cumulată de 110 hectare, în creştere cu 144% faţă de anul anterior, iar ca valoare, piaţa s-a ridicat anul trecut la 127 de milioane de euro, în creştere cu 41% faţă de 2015, potrivit unui raport publicat miercuri de compania de consultanţă Cushman & Wakefield Echinox.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suprafaţa tranzacţionată a fost cu 3,5% mai mare faţă de cele 106 hectare tranzacţionate în 2007, precedentul an record pentru piaţa terenurilor din Capitală.

”Anul trecut, piaţa a fost impulsionată în primul rând de sectorul rezidenţial, care a atras investitori în zona de nord a oraşului, dar şi de sectorul logistic, care continuă să se dezvolte accelerat în vest, la intrarea pe autostrada Bucureşti – Piteşti. De altfel, aproape 90% din suprafaţa terenurilor tranzacţionate anul trecut este destinată dezvoltării unor proiecte rezidenţiale (62,8%) sau logistice (26,4%)”, se arată în raport.

Cea mai mare tranzacţie, atât ca volum, cât şi ca valoare, a fost reprezentată de achiziţia de către grupul Vastint a unui teren de 48 de hectare din zona Băneasa pentru dezvoltarea unui proiect mixt, predominant rezidenţial. Tot un proiect mixt, cu o componentă rezidenţială importantă, dar şi cu spaţii de retail şi de birouri, va fi dezvoltat pe terenul fostei fabrici Automatica din zona Floreasca, achiziţionat anul trecut de grupurile One United şi Auchan.

De altfel, One United a fost anul trecut cel mai activ investitor local în piaţa terenurilor din Bucureşti, grupul realizând trei achiziţii în zona de centru-nord a oraşului pentru a-şi extinde portofoliul de proiecte rezidenţiale destinate segmentului medium-high.

”Pentru a acoperi cererea de apartamente venită din partea angajaţilor care lucrează în clădirile de birouri din zona de nord a Capitalei şi investitori precum Prime Kapital, Morad Group şi Shikun & Binui au cumpărat suprafeţe importante de teren în zona Pipera pentru dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale”, se arată în raport.

Revenirea interesului pentru sectorul rezidenţial din nordul Capitalei vine după o perioadă destul de lungă cu activitate scăzută. Datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că anul trecut, în Sectorul 1 al Capitalei, au fost date în folosinţă doar 380 de locuinţe noi dintr-un total de 3.838 de unităţi locative livrate la nivelul Bucureştiului. În plus, activitatea de tranzacţionare pe segmentul terenurilor destinate clădirilor de birouri a fost mai scăzută şi s-a concentrat pe loturi mai mici din zone centrale, precum Calea Victoriei, unde grupul belgian Atenor a cumpărat un lot de peste 5.000 de metri pătraţi în vederea dezvoltării proiectului Dacia I.

Pe lângă o creştere a volumului şi a valorii terenurilor tranzacţionate, există şi o diversificare semnificativă a profilului de cumpărători, potrivit unui consultant din cadrul Cushman & Wakefield Echinox, Alexandru Mitrache.

„Astfel, companii precum Strabag Real Estate sau Prime Kapital au realizat anul trecut primele achiziţii de terenuri în Bucureşti, în timp ce grupuri precum Atenor, Hanner sau Auchan au realizat noi tranzacţii după mai mulţi ani de inactivitate. Ne aşteptăm ca în acest an să vedem o activitate în creştere în rândul dezvoltatorilor de birouri, pe fondul unui stoc de proiecte noi destul de limitat pentru perioada 2019 – 2020, dar şi pe segmentul de retail Bucureştiul a demonstrat că poate absorbi noi spaţii moderne, fie că vorbim de box-uri individuale, parcuri de retail şi chiar proiecte de tip mall”, a declarat Mitrache, în cadrul comunicatului.

Planurile de realizare a Magistralei 6, care va lega Gara de Nord de aeroportul Henri Coandă, pot stârni interesul dezvoltatorilor pentru terenuri din zona Pieţei Presei, în condiţiile în care multe tranzacţii au fost amânate pentru acest an din cauza unor obstacole administrative, iar piaţa terenurilor a ajuns la un punct de stabilitate, potrivit datelor publicate în luna februarie de agenţia de consultanţă imobiliară Colliers.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.