Pieţele bursiere europene au închis joi în creştere, în timp ce investitorii au evaluat datele privind evoluţia economiei din Regatul Unit în trimestrul patru şi au monitorizat profiturile corporative, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat tranzacţiile în urcare cu 0,6%, bursele majore şi majoritatea sectoarelor fiind în teritoriu pozitiv.

Acţiunile din construcţii au crescut cu 1,1%, în timp ce titlurile companiilor de petrol şi gaze au scăzut cu 0,9%.

Indicele sectorului automo a crescut cu 2%, acţiunile grupului francez Renault din Franţa avansând cu 6,3% după ce acesta a anunţat o creştere considerabilă a dividendelor şi a reiterat un obiectiv pentru marje operaţionale de două cifre până în 2030.

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,3% în ultimul trimestru al anului 2023, împingând ţara într-o recesiune tehnică, după ce creşterea din trimestrul al treilea a fost revizuită la -0,1%.

În privind rezultatelor financiare ale companiilor, banca germană Commerzbank a înregistrat o creştere de 55% a profitului net pe întregul an şi cel mai bun rezultat din ultimii 15 ani, rezultatele din trimestrul patru fiind uşor peste estimări.

Producătorul de avioane Airbus a anunţat un dividend special de 1 euro pe acţiune, deoarece a raportat venituri şi comenzi mai mari, dar o scădere a câştigului pe acţiune.

Pieţele din Asia-Pacific au fost în mare parte în creştere, joi, indicele Nikkei 225 de la Tokyo înregistrând o creştere peste pragul de 38.000 pentru prima dată din 1990. Acest lucru a venit în timp ce Japonia şi-a pierdut locul de a treia economie din lume, cu un produs intern brut în scădere cu 0,4% în trimestrul al patrulea, faţă de aşteptările pentru o creştere de 1,4%.

Indicele german DAX a crescut cu 0,56%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,87%, iar FTSE 100 al bursei londoneze cu 0,41%. Indicele italian FTSE MIB a avansat cu 1,05% şi IBEX 35 al bursei din Madrid cu 0,05%.​

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.