Bursa de Valori din Londra a suspendat tranzacţionarea a 27 de companii legate de Rusia, inclusiv cea mai mare bancă a sa, Sberbank, şi gigantul energetic Gazprom, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alte companii blocate de la tranzacţionarea în Londra includ Lukoil, Polyus şi EN+, în timp ce subsidiara VTB, a doua cea mai mare bancă a Rusiei, a fost suspendată vinerea trecută.

”Administratorul indicelui FTSE Russell a eliminat listele ruseşti de pe indici, Bursa de Valori din Londra a suspendat tranzacţionarea cu 27 de titluri de valoare listate ruseşti”, a declarat CEO-ul Bursei de Valori din Londra, David Schwimmer, joi pentru CNBC.

”World-Check îşi actualizează în mod activ baza de date non-stop, pe măsură ce noi persoane sancţionate sunt adăugate la acea bază de date, aşa că este ceva ce facem în întreaga afacere, colaborând activ cu autorităţile de reglementare pentru a implementa acele sancţiuni”, a mai spus acesta.

Acţiunile companiilor ruseşti listate la Londra s-au prăbuşit de la invadarea Ucrainei şi după sancţiunile economice paralizante asupra întreprinderilor, instituţiilor şi persoanelor din ţară impuse de SUA şi aliaţii săi occidentali.

Acţiunile ruseşti listate la Londra şi-au pierdut aproape toată valoarea până la anunţarea suspendării, joi.

Acţiunile Sberbank au scăzut cu 99,72% până în prezent, pentru a fi tranzacţionate miercuri cu aproximativ un penny, în timp ce titlurile Gazprom au scăzut cu 93,71%, Lukoil cu 99,2%, Polyus cu 95,58%, Rosneft cu 92,52% şi EN+ cu 20,51%.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a escaladat săptămâna trecută, asediind mai multe oraşe majore şi întâmpinând o rezistenţă ucraineană acerbă.

Explozii au lovit capitala Kiev, joi, când luptele au intrat în a doua săptămână, iar trupele ruse au pătruns în oraşul-port strategic Herson, în timp ce Harkov şi Maripol au suferit şi ele bombardamente puternice miercuri.

Pachetul tot mai mare de sancţiuni interzice efectiv investitorilor occidentali să facă afaceri cu Banca Centrală a Rusiei şi îngheaţă activele acesteia din străinătate, nu în ultimul rând rezervele vaste de valută pe care banca le-a folosit pentru a atenua deprecierea valorii activelor locale.

Londra a fost mult timp un centru comercial offshore ales de oligarhii şi companiile din Rusia, deşi LSE a precizat joi, în raportul său privind rezultatele financiare că operaţiunile sale din Rusia şi Ucraina reprezintă doar mai puţin de 1% din veniturile sale totale.

Pieţele interne din Rusia au fost, de asemenea, lovite, iar piaţa de valori a ţării a rămas în mare parte închisă pentru a patra zi consecutiv, joi, după ce banca centrală a suspendat tranzacţionarea acţiunilor şi instrumentelor derivate în încercarea de a opri vânzarea.

Anunţul de la Bursa de Valori de la Londra a venit la câteva ore după ce MSCI a retras acţiunile ruseşti din indicii urmăriţi la nivel global, în timp ce instituţiile financiare occidentale iau măsuri pentru a reduce şi mai mult fluxurile de finanţare către Moscova. V

alorile mobiliare ruseşti vor fi scoase din indicii MSCI de miercurea viitoare, la un preţ ”care este efectiv zero”, a spus compania care gestionează indicele de referinţă, care reclasifică indicii MSCI Rusia în ”Pieţe independente” în loc de ”Pieţe emergente”.

MSCI a lansat luni o consultare cu investitorii instituţionali globali, „”majoritate covârşitoare confirmând că piaţa de acţiuni din Rusia este în prezent neinvestibilă”, a dezvăluit într-o declaraţie miercuri seara.

Participanţii la consultare au evidenţiat câteva evoluţii negative recente care au condus la o deteriorare materială a accesibilităţii pieţei de acţiuni ruseşti pentru investitorii instituţionali internaţionali, într-o asemenea măsură încât aceasta nu îndeplineşte cerinţele de accesibilitate pe piaţă pentru clasificarea pieţelor emergente conform Clasificării pieţelor MSCI. Framework”, a adăugat MSCI.

Între timp, FTSE Russell, deţinută de LSE, va elimina acţiunile ruseşti din indici înainte de deschiderea pieţei de luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.