Ministrul Energiei Sebastian Burduja a precizat, că a avut miercuri şi joi întâlniri cu mai mulţi comisari europeni, iar Comisia Europeană susţine toate temele abordate. Ministrul PNL le-a transmis că România îi va susţine pe fraţii noştri de peste Prut. El a expus pregătirile pentru iarnă, iar discuţiile au vizat şi programul nuclear civil românesc şi le-a explicat comisarilor europeni măsurile de sprijin pentru cetăţeni şi companii, inclusiv schema de compensare-plafonare, valabilă până în martie 2025. Cât despre exploatarea cărbunelului în Valea Jiului şi la Complexul Energetic Oltenia, Burduja a spus că a găsit deschidere pentru dialog, după ce a susţinut ferm că România nu poate renunţa la producţia de energie electrică pe bază de cărbune fără a pune altceva în loc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Ieri şi astăzi am avut un maraton de întâlniri la Bruxelles. Concluzia generală: sprijin şi deschidere din partea Comisiei Europene faţă de toate temele ridicate. Este şi o promisiune îndeplinită: am spus că voi veni aici în luna octombrie pentru discuţii directe legate de viitorul mineritului în Gorj şi Hunedoara”, a scris Sebastial Burduja, joi pe Facebook.
 
Ministrul Energiei a mai spus că a avut întâlniri cu patru comisari europeni şi le-a expus pregătirile pentru iarnă şi a detaliat sprijinul nostru constant pentru Republica Moldova, cât şi a susţinut argumentele programul nuclear civil românesc, sursă de energie sigură, competitivă şi curată, programe sprijinite de către Comisia Europeană.
 
„Am avut întrevederi individuale cu 4 comisari europeni: Kadri Simson, comisar pentru energie; Wopke Hoekstra, comisar pentru politici climatice; Adina Vălean, comisar pentru transporturi; şi Didier Reynders, comisar pentru justiţie şi concurenţă. Am avut şi o discuţie pe larg cu doamna Celine Gauer, care coordonează PNRR la nivel european. Am expus pregătirile pentru iarnă şi am detaliat sprijinul nostru constant fraţii noştri de peste Prut. Totodată, am susţinut programul nuclear civil românesc, sursă de energie sigură, competitivă şi curată. Toate acestea au susţinerea deplină a Comisiei Europene. Am explicat, de asemenea, măsurile de sprijin pentru cetăţeni şi companii, inclusiv schema de compensare-plafonare, valabilă până în martie 2025. Astfel de măsuri de protecţie a consumatorilor pot şi trebuie să continue”, a mai explicat Burduja.
 
Ministrul PNL a adăugat că „cele mai complexe discuţii au vizat perspectivele exploatării cărbunelui în Valea Jiului şi la Complexul Energetic Oltenia”.
 
„Am căutat soluţii echilibrate şi am găsit deschidere pentru dialog, pe baza unor argumente concrete. Am susţinut ferm că nu putem renunţa la producţia de energie electrică pe bază de cărbune fără a pune altceva în loc. Discuţiile vor continua la nivel tehnic. Nu promit niciodată ceea ce nu ştiu sigur că pot să fac, dar astăzi plec de la Bruxelles fiind convins că există speranţă pentru viitorul sectorului energetic românesc. Ne dorim cu toţii energie verde pentru România, dar înainte de orice avem nevoie de energie sigură. Aceasta este prioritatea zero a mandatului meu de ministru. Înainte, împreună pentru România”, a conchis Sebastian Burduja.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.