Cele mai căutate destinaţii de vacanţă în acest an rămân Grecia, Turcia şi Spania, a declarat pentru News.ro Alin Burcea, proprietarul touroperatorului Paralela 45, care precizează că tot mai căutate sunt Egiptul şi Tunisia, dar şi locurile exotice. În plus, turismul intern a crescut foarte mult, ca urmare a acordării voucherelor de vacanţă în sistemul bugetar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În anul 2019, pe turism, se întrevăd câteva schimbări. Anul 2018 a fost anul Antalyei. Dacă în 2017 am avut circa 120.000 de turişti, în 2018 am avut 190.000 de turişti pe această destinaţie şi estimăm că anul acesta vom depăşi cifrele de anul trecut. S-au contractat deja multe avioane. Ultimul boom pe Turcia este Cappadocia, o destinaţie spectaculoasă", a spus Burcea, pentru News.ro.

Acesta afirmă că românul alege inclusiv resorturile de cinci stele, chiar dacă sunt mai scumpe.

"Românului îi place luxul. Turistul român a început să meargă iar în Egipt şi în Tunisia, preţurile sunt mai mici, unele hoteluri din Egipt se apropie de cele din Antalya, însă nu acelaşi lucru îl putem spune despre gastronomie. Noi chiar avem angajat în companie un angajat din Egipt. Prevăd că anul viitor Egiptul va creşte şi mai mult, va fi un concurent puternic pentru Antalya, pentru că e un produs similar", spune omul de afaceri, care subliniază că aceste ţări au foarte mare grijă de turişti.

Mai mult, atât Egipt, cât şi Tunisia au fost multe atracţii culturale.

"Am văzut în Tunisia un Colosseum aproape la fel de bine păstrat ca cel din Roma. În aceste destinaţii este ideal să mergi două săptămâni, una în care vizitezi toate părţile istorice, iar în cealaltă stai la plajă. Tunisienii, de exemplu, au dezvoltat foarte mult turismul de litoral, faţă de Maroc", a adăugat Alin Burcea.

Ca număr de turişti, Grecia va rămâne vara aceasta prima în opţiunile românilor în ceea ce priveşte destinaţia de vacanţă.

"Atena, dar şi insulele, sunt pline de turişti. Şi-au revenit din criză, sunt mult mai săritori. Se vinde foarte bine. Am lansat pachete şi pe Samos şi Lesbos, negociem în insulele Evia şi Hydra", mai spune el.

Altă destinaţie "care vine din urmă" este Spania.

"Spre Spania avem zboruri din toate oraşele mari din România, şi avioane şi curse regulate", mai spune Burcea.

Şi turismul intern a crescut mult în ultimul an.

"Am vândut anul trecut 6.500 de pachete la munte şi în staţiunile balneo. Dar anul acesta am depăşit de o lună 10.000. Aceasta este partea pozitivă a voucherelor de vacanţă. Turismul intern merge excepţional de bine", a adăugat reprezentantul Paralela 45.

Acesta e de părere că este loc de creştere în turism, însă e nevoie de investiţii.

"Am văzut în Grecia, la mânăstirea Sf. Ecaterina asfalt până la intrarea în lăcaşul de cult şi toalete. Şi noi încă nu avem toalete în toate mânăstirile din Bucovina", a precizat Alin Burcea.

Foarte mult au crescut vânzările pe online.

"Partea de online câştigă tot mai mult teren. Sunt mulţi aceia care îşi fac rezervările online", afirmă el.

Şi vacanţele în destinaţii exotice se vând foarte bine, una dintre cele mai căutate fiind Dubai.

"Foarte mult au crescut exoticele, nu doar la noi. Pentru români nu mai există limite, poate doar banii pe care îi aloci pentru o vacanţă. Extrem de căutat este Dubaiul, toate agenţiile vând această destinaţie. Emiratul nu este asimilat cu o ţară arabă cu probleme. Chiar şi Arabia Saudită vrea să îşi dezvolte partea de turism. Toată lumea a înţeles că turismul aduce bani", subliniază Alin Burcea.

El dă ca exemplu şi destinaţiile precum Bora Bora sau Maldive, care au devenit mai accesibile faţă de anii anteriori.

Vacanţa de 5.000 de euro

Proprietarul Paralela 45 spune că, în medie, un turist al companiei plăteşte 700 de euro pentru un pachet de vacanţă, însă are frecvent clienţi care plătesc chiar şi 5.000 de euro pe o vacanţă.

"5.000 de euro de persoană, pentru o vacanţă de o săptămână, de exemplu închiriază o vilă în Antalya. Suma nu mai e o nebunie acum, poate acum zece ani era. Azi se dă masiv 5.000 de euro pe o vacanţă. Avem clienţi fideli, noi nu ne minţim turiştii", a subliniat Burcea.

În ceea ce priveşte asigurările pe care le plătesc agenţiile de turism ca să asigure pachetele de vacanţă ale turiştilor, el spune că nu vor avea un impact mai mare de 2-3 euro în preţul final al pachetelor.

"Noi avem o garanţie de 3 milioane euro. Referitor la insolvenţe, eu nu văd mari insolvenţe anul acesta. Nici anul trecut nu a fost vreun faliment răsunător, nici anul acesta nu mă aştept să fie. Toată filosofia e să îţi dozezi cheltuielile la nivelul veniturilor. Vestea bună pentru cititorii News.ro e că problema cu asigurările e rezolvată. De la 1.000 de euro plătim acum zeci de mii de euro, care, evident, se regăseşte acolo în pachet, dar e vorba doar de 2-3 euro pe pachet", a mai spus el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.