Banca Naţională a României (BNR) şi-a exprimat, vineri, din nou, disponibilitatea de a răspunde unei eventuale invitaţii la dialog formulate de Parlamentul României, dar a subliniat că formula utilizată de senatorul ALDE Daniel Zamfir, de a se substitui Parlamentului României, a făcut acest dialog imposibil până acum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi, BNR a anunţat că nu a participat la discuţiile din Parlament, deşi fusese invitată, pentru că a existat un cadru de ”aşa-zisă discuţie”, pregătit de senatorul ALDE Daniel Zamfir, care nu a arătat reprezentativitate parlamentară.

Vineri, BNR a anunţat că este deschisă la dialog, dar acest dialog este imposibil din cauza formulei folosite de Zamfir.

”Din păcate, formula utilizată de senatorul Daniel Zamfir, de a se substitui Parlamentului României, a făcut acest dialog imposibil până acum, în condiţiile în care un alt senator a considerat invitarea conducerii BNR ca nerespectând procedura şi fiind din această cauză un act abuziv al senatorului Zamfir”, se arată în comunicat.

BNR consideră, totodată, că centrarea invitaţiei pe persoana guvernatorului BNR, ca şi cum nu ar exista o conducere legitimă a băncii, reprezentată de Consiliul de administraţie, şi solicitarea repetată şi în permanenţă a prezenţei guvernatorului la întâlnirea cu senatorul Zamfir, sugerează mai mult o agendă personală decât o dorinţă de dialog real.

”Conducerea Băncii Naţionale a României a fost în cursul anului trecut de patru ori în Comisia economică şi, de fiecare dată, nu subiectele discutate i-au trezit interesul senatorului Zamfir, ci prezenţa sau absenţa Guvernatorului BNR. Transformarea unei preocupări personale într-un demers public în numele Parlamentului României nu poate reprezenta un motiv de discuţie, cum nici faptul că domnul Zamfir îşi arogă un rol de reprezentativitate dincolo de cea pe care o are”, se arată în comunicat.

BNR consideră că demersul senatorului Zamfir pare mai degrabă un demers personal, şi nu o invitaţie legitimă pentru o prezentare serioasă pe care BNR o poate face în faţa Parlamentului României, în baza legii sale de funcţionare şi a Tratatului Unional.

”În consecinţă, conducerea BNR nu va refuza niciodată o invitaţie din partea Parlamentului, dar refuză ferm să confunde un senator care inventează false probleme cu cel mai important for al statului”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.