Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata anuală a inflaţiei a a scăzut în luna iunie, dar avertizează că principalele riscuri asociate perspectivei inflaţiei decurg din conduita viitoare a politicii fiscale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BNR a anunţat, luni, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an.

”Rata anuală a inflaţiei IPC a scăzut în luna iunie până la 3,8%, de la 4,1% în luna mai, uşor sub nivelul prognozat, dar deasupra intervalului de variaţie al ţintei. Evoluţia s-a datorat scăderii consistente a preţurilor legumelor şi combustibililor. Comparativ cu finalul trimestrului I, când s-a situat la 4,03%, rata anuală a inflaţiei s-a redus exclusiv datorită evoluţiei din iunie”, se arată în comunicat.

În schimb, BNR a avertizat că rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC preţurile administrate, volatile, ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice) şi-a accelerat creşterea de la 2,7% în martie la 3,3% în iunie.

”Pe lângă influenţele noii taxe din sectorul telecomunicaţiilor şi ale creşterii preţurilor internaţionale ale unor produse agroalimentare, avansul evidenţiază presiuni inflaţioniste în creştere pe partea cererii şi a costurilor salariale, alături de ajustările în sens ascendent ale aşteptărilor inflaţioniste pe termen scurt”, se arată în comunicat.

În plus, BNR a avertizat că principalele incertitudini şi riscuri asociate perspectivei inflaţiei decurg din conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri, iar evoluţia deficitului de cont curent este preocupantă.

”Incert este şi impactul noului indice IRCC asupra creditării şi a mecanismului de transmisie a politicii monetare. Totodată proliferează semnele de deteriorare a economiei zonei euro şi a celei globale şi sporesc incertitudinile asociate perspectivelor acestora, mai cu seamă în contextul războiului comercial şi al Brexit. Deosebit de relevante sunt deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune”, se arată în comunicat.

 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.