Companiile străine au făcut investiţii directe în România în valoare de 3,46 miliarde euro anul trecut, valoare revizuită în urcare faţă de cifrele publicate anterior, iar stocul total al investiţiilor făcute de firmele străine în România a ajuns la 64,4 miliarde euro la finalul anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Datele anterioare publicate de BNR indicau un nivel total al investiţiilor străine directe de doar 3,035 miliarde euro în 2015. 

Nivelul investiţiilor străine de anul trecut a fost tras în jos de plata datoriilor filialelor româneşti către companiile-mamă. 

"Fluxul net de investiţii străine directe în anul 2015 a atins nivelul de 3.461 milioane euro, din care: 3.595 milioane euro aport la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea participaţiilor la capitalul întreprinderilor ISD, în valoare de 3085 milioane euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 510 milioane euro); - 134 milioane euro credit net de la investitorii străini (rambursările de credite au fost mai mari decât creditele primite)", a precizat Banca Naţională.  

La finalul anului trecut, stocul investiţiilor străine directe a fost de 64,43 miliarde euro, din care 70% (45,1 miliarde euro)  capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit, iar 30% (19,33 miliarde euro) credite primite de la investitorii străini. 

Cele mai mari investiţii străine - 44,6% sau 28,75 miliarde euro - au fost în industrie, urmate de sectorul financiar (13,1%, 8,4 miliarde euro), construcţii şi imobiliare (12,2%, 7,88 miliarde euro) şi comerţ (12,2%, 7,86 miliarde euro).

Aproape 60% din investiţiile străine, adică 38,2 miliarde euro, au fost concentrate în regiunea Bucureşti-Ilfov, urmată de regiunile Centru (9%) şi Vest (8,1%). Acestea sunt şi cele mai dezvoltate regiuni din România, potrivit statisticilor oficiale. 

Între ţările de origine ale investiţiilor străine în România, pe primele locuri se situează Olanda (25% din total), Austria (14,2%), Germania (12,4%), Cipru (6,9%) şi Franţa (6,7%).

Olanda şi Cipru sunt fiolosite pentru investiţii şi de companii din alte ţări, ca urmare a regimurilor fiscale favorabile. 

În 2014, investiţiile străine directe au fost de 2,42 miliarde de euro, potrivit ultimelor date disponibile. 

Investiţiile străine directe sunt considerate cele mai benefice investiţii realizate de companii străine într-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung şi au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei ş salariilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.