Acţiunile Bittnet (BNET) au intrat miercuri la tranzacţionare pe piaţa reglementată a BVB, la cinci ani de la listarea pe piaţa AeRO din cadrul Sistemului Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), devenind astfel primul emitent din sectorul IT prezent pe piaţa principală a BVB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Bittnet este un exemplu de urmat de cele mai multe companii din România, este o poveste de creştere accelerată pe piaţa de capital, care a utilizat toate mecanismele de susţinere a dezvoltării pe care le oferă bursa. Aici vorbim de majorări de capital prin capitalizarea profiturilor şi aport în numerar de la acţionari, emisiuni de obligaţiuni, programe de Stock Option pentru membrii echipei, asigurarea finanţării pentru achiziţia altor companii şi lista poate continua. Cristian şi Mihai Logofătu au demonstrat că pe bursă îţi poţi creşte valoarea companiei dacă profiţi de oportunităţile pe care piaţa de capital ţi le oferă”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Capitalizarea Bittnet a crescut de 23 de ori în cei cinci ani pe AeRO.

De miercuri, Grupul Bittnet reprezintă sectorul tehnologic românesc pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti.

”Pentru noi, acest transfer marchează o renaştere a companiei Bittnet ca şi companie publică - avem noi obiective pe care ne propunem să le îndeplinim, iar planurile noastre au devenit mai mari şi mai îndrăzneţe, relevante pentru o companie listată pe piaţa principală. Ne propunem venituri de 100 de milioane de euro în următorii cinci ani, chiar şi mai devreme dacă reuşim să identificăm companii locale inovatoare care doresc să se alăture grupului nostru. Rămânem dedicaţi să utilizăm activ mecanismele de finanţare oferite de pieţele de capital pentru a construi, împreună cu investitorii pe BVB, un jucător IT de referinăţă pe piatţa tehnologică a Europei Centrale şi de Est”, a afirmat Mihai Logofătu, CEO şi cofondator Bittnet Group.

Bittnet este prima societate de IT care s-a listat la BVB, pe piaţa AeRO, în data de 15 aprilie 2015. La finalul primei şedinţe de tranzacţionare, Bittnet avea o capitalizare de 7,9 milioane lei (1,8 milioane euro), iar la finalul şedinţei bursiere de joi, 28 mai 2020, capitalizarea bursieră a fost de 181,3 milioane lei (37,4 milioane euro). 

În cei cinci ani pe AeRO, Bittnet a derulat mai multe runde de finanţare, prin majorări de capital şi emisiuni de obligaţiuni, în valoare cumulată de circa 57 milioane de lei.

În prezent, pe SMT-ul BVB sunt listate patru emisiuni de obligaţiuni Bittnet în valoare cumulată de aproape 29 milioane lei.

Momentul promovării pe piaţa reglementată este asemenea majoratului, pentru că Bittnet a trecut de multe ori testul pieţei şi a atras sume importante de bani de la investitori. Acum, Bittnet este într-o nouă ligă, în care accesul la finanţare este şi mai facil, având în vedere că poate atrage bani şi de la investitorii instituţionali precum fondurile de pensii sau fondurile mutuale. Pe bursă există capital privat substanţial, doar fondurile private de pensii au active de aproximativ 14 miliarde euro, fondurile de investiţii locale alte 5,2 miliarde euro. De asemenea, o parte din depozitele populaţiei (aproximativ 50 miliarde euro) şi din activele investitorilor instituţionali internaţionali pe pieţe emergente şi de frontieră (>700 miliarde euro) pot fi atrase prin piaţa de capital, prin crearea de oportunităţi atractive de investiţii. Cele 5,2 miliarde euro, cât cumulează finanţările prin acţiuni şi obligaţiuni din ultimii şapte ani de la BVB, şi interesul în creştere pentru bursa din mediul privat, demonstrează că piaţa de capital este un canal funcţional şi eficient de finanţare a companiilor româneşti dar şi a statului”, a spus Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Şedinţa din 28 mai a fost ultima în care acţiunile Bittnet au mai putut fi tranzaţionate pe piaţa AeRO.

”În 2015, piaţa de capital locală era formată aproape exclusiv din companii cu monopoluri stabile, care plătesc dividende solide. Suntem bucuroşi că în ultimii cinci ani, am putut arăta că Bursa de Valori Bucureşti poate funcţiona şi pentru companii antreprenoriale dinamice şi cu potenţial mare de dezvoltare. Datorită încrederii investitorilor noştri am reuşit să creştem cifra de afaceri la o rată compusă (CAGR) de 65% în ultimii cinci ani, depăşind promisiunea făcută la listare. Odată cu începerea acestui nou capitol pe piaţa principală a BVB, suntem entuziasmaţi să prezentăm şi altor investitori oportunitatea de a-şi diversifica portofoliul, investind într-o companie de IT foarte lichidă şi dinamică”, a declarat Cristian Logofătu, cofondator Bittnet.

Prospectul pentru admiterea la tranzaţionare a acţiunilor Bittnet pe piaţa reglementată a fost aprobat în data de 20 mai de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar pe 25 mai, Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti a aprobat listarea acţiunilor BNET pe piaţa reglementată.

Cu un rulaj de 46,1 milioane lei în 2019, acţiunile Bittnet au fost cele mai lichide acţiuni de pe piaţa AeRO şi, totodata, s-au plasat pe locul 17 în topul celor mai tranzacţionate acţiuni pe ambele pieţe ale BVB, unde sunt listate aproape 400 de companii. La finalul anului trecut, Bittnet avea peste 1.400 de acţionari şi 700 de obligatari.

Societatea Bittnet a fost înfiinţată în 2007 în Bucureşti, de către fraţii Mihai şi Cristian Logofătu, oferind training IT şi soluţii IT în România şi în străinătate. În prezent, Bittnet este un grup de companii din domeniul IT din care fac parte următoarele branduri: Bittnet Training, Dendrio, Elian Solutions şi Equatorial Gaming.

Afacerile consolidate ale companiilor din grupul Bittnet au crescut cu mai mult de 100% în 2019, atingând valoarea de 99,8 milioane lei. Profitul operaţional a crescut cu 60% faţă de 2018, până la 2,1 milioane lei, iar cashflow-ul operaţional a depăşit valoarea de 8 milioane lei.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.