Bill Gates, cofondatorul Microsoft, urmează să se întâlnească vineri cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul vizitei sale în China, au declarat două persoane care au cunoştinţă despre această problemă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea va marca prima întâlnire a lui Xi cu un antreprenor privat străin din ultimii ani.

Sursele au spus că întâlnirea ar putea fi o discuţie unu-la-unu.

O a treia sursă a confirmat că cei doi se vor întâlni, fără a oferi detalii.

Sursele nu au spus ce ar putea discuta cei doi.

Gates a scris miercuri pe Twitter că a aterizat la Beijing pentru prima dată din 2019 şi că se va întâlni cu parteneri care au lucrat la provocările globale de sănătate şi dezvoltare cu Fundaţia Bill & Melinda Gates.

Fundaţia şi Biroul de Informaţii al Consiliului de Stat al Chinei, care se ocupă de întrebările mass-media în numele guvernului chinez, nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de comentarii.

Gates a demisionat din consiliul de administraţie al Microsoft în 2020, pentru a se concentra pe activităţi filantropice legate de sănătatea globală, educaţie şi schimbările climatice.

Acesta a renunţat la funcţia de director full-time la Microsoft în 2008.

Ultima întâlnire raportată între Xi şi Gates a fost în 2015, când s-au întâlnit în marginea forumului Boao din provincia Hainan.

La începutul lui 2020, Xi a scris o scrisoare către Gates în care a mulţumit lui şi Fundaţiei Bill & Melinda Gates pentru că a promis asistenţă Chinei, inclusiv 5 milioane de dolari pentru lupta ţării împotriva Covid-19.

Întâlnirea ar marca sfârşitul unei lungi pauze a lui Xi dinn ultimii ani, de la întâlnirea cu antreprenori privaţi străini şi lideri de afaceri, după ce preşedintele chinez a încetat să călătorească în străinătate timp de aproape trei ani, când China şi-a închis graniţele în timpul pandemiei.

Mai mulţi directori generali străini au vizitat China de la redeschiderea acesteia, la începutul acestui an, dar majoritatea s-au întâlnit în principal cu miniştrii guvernului.

Premierul Li Qiang s-a întâlnit cu un grup de directori generali străini, inclusiv cu directorul general al Apple, Tim Cook, în martie, iar o sursă a declarat pentru Reuters că şeful Tesla, Elon Musk, s-a întâlnit luna trecută cu vicepremierul Ding Xuexiang. Cu toate acestea, starea de spirit a comunităţii de afaceri străine faţă de China a devenit prudentă, pe măsură ce tensiunile chino-americane se intensifică, iar Xi sporeşte concentrarea ţării pe securitatea naţională.

Vizita lui Gates vine, de asemenea, înaintea unei vizite îndelung întârziate a secretarului de stat american Antony Blinken în China, care urmează să aibă loc în perioada 18-19 iunie, al cărei scop este stabilizarea relaţiilor dintre cele două mari economii ale lumii şi rivalii strategici.

Blinken a avut miercuri o convorbire tensionată cu ministrul de Externe al Chinei, Qin Gang, în timpul căreia Qin a cerut Statelor Unite să înceteze să se amestece în afacerile sale şi să-i prejudicieze securitatea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.