Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei României în acest an cu 0,8 puncte procentuale, la 4%, menţionând că avansul este susţinut în mare parte de consum, în timp ce previziunea pentru 2020 a fost menţinută la 3,2%. Deficitul bugetar va depăşi 3% din PIB, potrivit raportului referitor la perspectivele economice regionale, publicat miercuri de instituţia financiară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna mai, BERD anticipa că România va înregistra în 2019 un avans economic de 3,2%.

Pentru regiunea Europei de Sud-Est, din care fac parte, alături de România, Bulgaria, Cipru şi Grecia, BERD anticipează pentru 2019 o creştere economică de 3,3%, cu 0,2 puncte peste estimarea publicată de bancă în luna mai.

”Potrivit estimărilor, economia României a accelerat de la un ritm deja solid de 4% în 2018 la 4,6% în prima jumătate a anului 2019. Consumul privat a avut cea mai mare contribuţie la această creştere, susţinută de o ofertă limitată de angajaţi pe piaţa muncii, politica fiscală pro-ciclică, incluzând majorări de salarii în sectorul public, a pensiilor şi a salariului minim, şi un ritm crescut al creditelor de retail”, potrivit raportului BERD.

Banca mai arată că rata şomajului, de circa 4% în iunie 2019, este cea mai scăzută din ultimul deceniu, făcând recrutările dificile şi conducând la creşterea salariilor.

”Contribuţia investiţiilor la creştere a fost la rândul ei pozitivă, susţinută de absorbţia mai mare a fondurilor UE şi de creditele pentru companii”, mai arată raportul.

Deficitele au crescut ca urmare a măsurilor guvernamentale de stimulare pro-ciclice.

”În pofida exporturilor în creştere, deficitul comercial a crescut din 2015, pe fondul cererii interne mai mari, care a determinat avansul şi mai mare al importurilor. Deficitul bugetar nominal a atins 3% din PIB în 2018 (al doilea cel mai ridicat din UE) şi este de aşteptat să depăşească 3% din PIB în 2019”, consideră instituţia financiară.

BERD menţionează ca un element pozitiv nivelul însă scăzut al datoriei guvernamentale, conform standardelor regionale, de 35% din PIB, şi este stabilă de ceva timp, datorită creşterii nominale ridicale.

Deşi inflaţia a încetinit la 3,3% în decembrie 2018, după trei majorări consecutive ale dobânzii de politicii monetare, a urcat la 3,9% în primul semestru, depăşind din nou ţinta băncii centrale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.