România ar putea fi prima ţară care ar putea produce integral elicoptere de atac Bell Helicopter în următorii 4-5 ani, dacă toate detaliile vor fi stabilite în timp util, dar decizia va trebui luată la nivel guvernamental, în contextul în care discuţiile dintre preşedintele american Donald Trump şi cel român, Klaus Iohannis, sunt esenţiale pentru definirea cadrului general al parteneriatului dintre Statele Unite şi România, a declarat miercuri un vicepreşedinte în cadrul Bell Helicopter, Richard Harris, în cadrul unei întâlniri cu ziariştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Apărării din România, care deţine echipamente învechite la aproape toate capitolele, ar trebui să beneficieze de bugete mărite substanţial în următorii zece ani, de cel puţin 2% din produsul intern brut (PIB). Armata română are deja mai multe proiecte prioritare care necesită sume importante, precum achiziţia de elicoptere de luptă, noul transportor de luptă al infanteriei, construirea de noi corvete la şantierul Damen Galaţi sau modernizarea fregatelor englezeşti.

Constructorul american Bell Helicopter, cu venituri totale de 3,2 miliarde dolari anul trecut, a mai avut o tentativă de a construi un elicopter de atac în România, în 1996, modelul AH-1 Cobra, varianta românească de atunci urmând să poarte numele de Dracula.

”Atunci, din motive politice, nu am putut produce acest elicopter. Acum, vrem sa reînviem proiectul Dracula, cu un model mai nou şi mai performant”, a afirmat Harris.

Bell Helicopter ar putea construi în România modelul AH-1Z Viper, un model superior din multe puncte de vedere vechiului Cobra, potrivit lui Harris. Acest model poate oferi o protecţie împotriva proiectilelor calibrul 23 mm, poate atinge o viteză maximă de circa 370 km/h şi are o autonomie, cu rezervoare suplimentare, de peste 1.100 de kilometri. Preţul minim pentru un astfel de aparat, complet echipat şi gata de luptă, este de circa 30 milioane de dolari, iar costul de operare este cu 30% mai mic decât al altor elicoptere de atac, potrivit lui Harris. Reprezentanţii companiei au, în această săptămână, întâlniri cu reprezentanţi ai industriei româneşti de profil pentru a avea o imagine mai clară.

”Am fost mereu impresionaţi de industria românească de armament. În vară vom face o analiză a situaţiei, iar în octombrie ar trebui să avem o imagine mult mai clară asupra capabilităţilor României”, a afirmat Harris.

El a subliniat că un astfel de contract este semnat la nivel guvernamental, iar discuţiile dintre cei doi preşedinţi sunt esenţiale pentru cadrul general.

”Contractul se semnează între cele două guverne. (...) Discuţiile dintre preşedintele Trump şi preşedintele Iohannis vor stabili cadrul general. (...) România este un partener strategic pentru SUA şi are un rol cheie în această regiune, este un nou capitol care începe”, a afirmat Harris.

Vicepreşedintele Bell Helicopter a spus că, acum patru ani, a fost abordat de ministrul Economiei din România.

”Ministrul Economiei m-a abordat acum patru ani şi mi-a spus să ne uităm şi la România”, a declarat Harris.

Dacă discuţiile dintre cele două părţi decurg bine şi toate autorizaţiile sunt obţinute în timp util, România ar putea produce elicoptere de atac Bell în 4-5 ani.

”La început, primele 5-6 elicoptere ar fi produse în SUA, proces la care ar participa şi specialişti români. Apoi, transferul de tehnologie şi formarea specialiştilor s-ar face treptat. Este un proces care durează destul de mult, circa 4-5 ani”, a afirmat Harris.

Totodată, compania a propus deja României să participe la licitaţia de atribuire a contractului de fabricare a părţii din spate a elicopterului Viper.

”Dacă România ar câştiga licitaţia şi ar trece la producţia unei părţi din elicopter, ar fi apoi mai uşor să producă întregul elicopter”, a afirmat Harris.

Recent, producătorul francez de elicoptere Airbus Helicopters, unul dintre competitorii Bell Helicopter, a semnat cu compania românească IAR un acord general de cooperare exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M, IAR devenind contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere a Ministerului Apărării pentru a-şi înlocui flota îmbătrânită de elicoptere.

Bugetul pe 2017, aprobat de Parlament, alocă Ministerului Apărării 16,3 miliarde lei (3,6 miliarde euro), echivalent cu 2% din PIB-ul estimat pentru acest an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.