Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să trimită o scrisoare Italiei în care va exprima obiecţii cu privire la impozitul excepţional aplicat de guvern asupra profiturilor băncilor, a scris vineri cotidianul Corriere della Sera, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrisoarea va critica faptul că Roma a anunţat taxa săptămâna trecută fără a informa în prealabil nici Banca Italiei, nici BCE, aşa cum ar trebui să facă în conformitate cu regulile UE, a scris ziarul, fără a cita surse.

Un purtător de cuvânt al BCE a declarat vineri că preşedintele său Christine Lagarde a primit o solicitare oficială de consultare cu privire la această măsură din partea ministrului italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti, iar BCE îşi va publica avizul ”la vremea potrivită”.

Potrivit articolului Corriere della Sera, BCE consideră că riscurile fiscale slăbesc băncile italiene şi economia acesteia în general, îngrijorări pe care le va exprima în scrisoarea care va fi trimisă în cel mult ”câteva săptămâni”.

Opiniile recente emise de BCE cu privire la taxe similare impuse băncilor din Lituania şi Spania au avertizat că acestea ar putea eroda rezistenţa instituţiilor de credit la şocurile economice şi ar putea reduce capacitatea acestora de a acorda credite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.