Banca Centrală Europeană şi-a redus joi previziunile privind inflaţia anuale, confirmând o menţinere larg aşteptată a ratelor dobânzilor. Între timp, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a sugerat că aşteptările din piaţă pentru o reducere a ratei dobânzii de referinţă în iunie se aliniază cu perspectivele factorilor de decizie, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Previziunile personalului BCE privind inflaţia în 2024 au fost actualizate la o medie de 2,3%, de la 2,7%. Privind în perspectivă, personalul consideră că inflaţia va atinge ţinta de 2% a BCE în 2025 şi va scădea în continuare la 1,9% în 2026.

Între timp, ei şi-au actualizat prognoza de creştere economică pentru 2024 la 0,6%, de la 0,8%.

Ei anticipează apoi o expansiune a produsului intern brut de 1,5% în 2025 şi 1,6% în 2026, puţin mai slabă decât previziunile din decembrie.

”Suntem în procesul dezinflaţionist şi facem progrese. Suntem mai încrezători, dar nu suntem suficient de încrezători şi avem nevoie de mai multe dovezi, mai multe date şi ştim că aceste date vor veni în următoarele câteva luni. Vom şti puţin mai multe în aprilie şi mult mai multe în iunie”, a spus Lagarde în timpul unei conferinţe de presă de joi.

Factorii politici au semnalat în mod repetat luna mai ca un moment cheie, deoarece acordurile salariale urmează să fie lansate în acea lună.

BCE se va concentra pe două componente ale inflaţiei care ar putea surprinde, şi anume creşterea salariilor şi marjele de profit, a spus Lagarde.

Ar putea exista, de asemenea, o surpriză negativă a perspectivei, dacă politica monetară reduce cererea mai mult decât sunt aşteptările sau dacă mediul economic global se înrăutăţeşte în mod neaşteptat, a adăugat ea.

Anunţul a sporit aşteptările pieţei asupra reducerilor de dobândă din vara acestui an, deoarece euro s-a tranzacţionat mai jos faţă de lira sterlină, iar randamentele obligaţiunilor au scăzut.

Aşteptările pieţei s-au mutat deja la o reducere a dobânzilor în iunie, în ultimele săptămâni.

Dobânda cheie a BCE este în prezent de 4%, în creştere de la -0,5% în iunie 2022, după o serie de 10 majorări.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.