Nivelul contrabandei cu ţigări din România a scăzut cu 1,3 puncte procentuale în primul semestru al acestui an, faţă de finalul anului trecut, până la 15,5%, autorităţile române reuşind să captureze 75 de milioane de ţigări de contrabandă, în valoare de circa 45 de milioane de lei, potrivit datelor centralizate în cadrul campaniei ”Stop Contrabanda”, desfăşurată de către British American Tobacco (BAT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scăderea traficului cu ţigări a avut loc în contextul cele patru operaţiuni SCUT desfăşurate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin autoritatea vamală, a acţiunilor sporite ale Poliţiei de Frontieră, a intensificării controalelor desfaşurate de Poliţia Română precum şi finalizarea de către DIICOT a unor dosare importante de criminalitate organizată, potrivit BAT.

”Autorităţile au împiedicat zilnic peste 20.000 de pachete de ţigări de contrabandă să ajungă pe piaţa neagră din România, adică echivalentul consumului total al unui oraş de circa 100.000 de locuitori. Cu toate acestea, impactul contrabandei asupra încasărilor la bugetul de stat este în continuare semnificativ, fiecare punct procentual de piaţă neagră însemnând aproximativ 40 milioane euro neîncasaţi de către stat sub formă de taxe şi accize”, se arată în comunicat.

În acest context, impactul procentului de 15,5% asupra bugetului de stat este estimat la 620 milioane de euro. Deşi nivelul contrabandei a scăzut, România este departe de media europeana, consideră directorul juridic şi relaţii publice al BAT România, Ileana Dumitru.

”Deşi în prima jumătate a lui 2017 nivelul contrabandei a scăzut cu 1,3 pp faţă de finalul anului trecut, ajungând la 15,5%, suntem încă departe de media europeană de 9%. Contrabandiştii răspund eforturilor intensificate ale autorităţilor cu metode din ce în ce mai surprinzătoare de forţare a graniţelor, încurajaţi de profiturile mari pe care le aduce traficul ilegal”, a declarat Ileana Dumitru, în cadrul comunicatului.

Astfel, pachetele de ţigări sunt ascunse în saci de făină şi bidoane de detergent lichid, baxurile de ţigări sunt transportate peste Prut folosind lansete de pescuit şi deltaplane, sunt dosite în caroseria autoturismelor sau ascunse în trenuri de marfă şi chiar în nave sub pavilion străin. O altă sursă de îngrijorare, potrivit BAT, este apariţia pe piaţa neagră a ”ţigărilor ”fabricate” în casă şi aşa-zisele ”fabrici” ilegale de ţigări aflate în subsolul blocurilor”.

Românii au consumat anul trecut 4,41 miliarde de ţigarete de contrabandă, reprezentând aproape 10% din cele 48 de miliarde de ţigări de contrabandă intrate în Uniunea Europeană, arată un sudiu asupra contrabandei şi efectelor ei la nivelul Europei realizat de către KPMG pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute (RUSI), publicat în iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.