Bancherii nu pot estima deocamdată dacă avansul la creditele ipotecare, majorat de multe bănci în contextul aprobării dării în plată la 25%-40%, se va păstra la aceste niveluri ridicate în următorii doi-trei ani sau va mai scădea, în condiţiile unui cadru legislativ impredictibil, fiecare bancă urmând să îşi decidă politica proprie de creditare în funcţie de evoluţia pieţei imobiliare şi de apetitul la risc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Ar însemna să evaluăm în condiţii cât mai clare ce ne oferă viitorul. Considerăm că este destul de impredictibil ceea ce se va întâmpla şi ce s-a întâmplat în istoria recentă ne confirmă că nu putem fi foarte liniştiţi cu ceea ce urmează”, a afirmat preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, răspunzând unei întrebări privind nivelul avansului în anii următori.

El a arătat, în cadrul unei conferinţe, că fiecare bancă va lua propria decizie în funcţie şi de felul în care simte riscul, explicând că nivelul avansului rezultă în urma unei analize de risc.

“Pe calculele pe care le avem în acest moment, nu ştiu în ce direcţie se va duce avansul”, a spus la rândul său şeful Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

Alpha Bank, cea mai mare bancă cu capital elen de pe piaţa locală, a majorat avansul la creditele ipotecare imediat după promulgarea legii dării în plată, de la 15% la 30% pentru creditele în lei şi de la 25% la 40% pentru cele în euro.

Bancherii mai văd necesară o schimbare a modelului de business, astfel încât să aibă în vedere piaţa produsului finanţat, respectiv piaţa imobiliară.

“Dacă până acum băncile aveau în vedere activele/pasivele şi o cerere şi ofertă din piaţă pentru produsul respectiv, în acest nou model de business trebuie avută în vedere piaţa produsului respectiv, în cazul de faţă piaţa imobiliară”, a afirmat Mirela Bordea, director în cadrul Credit Europe Bank.

Ea a punctat că băncile vor urmări cum va evolua piaţa imobiliară, care va fi cererea şi oferta în piaţă, elemente în funcţie de care îşi vor stabili strategia.

Bordea spune că rămâne de văzut măsura în care se va manifesta riscul potenţial pe care băncile îl întrevăd, acesta urmând să se manifeste oricum diferit de la o bancă la alta, având în vedere că unele deţin portofolii mai semnificative de credite ipotecare, în timp ce altele nu s-au expus pe acest tip de produs, fiind mai puţin afectate.

“Acest avans se va păstra sau va evolua într-un sens sau altul în funcţie de politica băncii, dacă va dori să meargă în continuare pe credit ipotecar, şi de analiza în ansamblu a factorilor de piaţă, de evoluţia pieţei imobiliare, pentru că băncile sunt nişte intermediari, fac o ofertă clienţilor în funcţie de cerinţa pe produsul respectiv”, a conchis Bordea.

Până la acest moment, 13 instituţii de credit au anunţat majorarea avansului perceput la creditele imobiliare - Raiffeisen Bank, Banca Românească, Garanti Bank, Bancpost şi Intesa Sanpaolo Bank înainte ca legea dării în plată să fie votată, iar BRD, Alpha Bank, CEC Bank, BCR, ING Bank, UniCredit Bank, Banca Transilvania şi Banca Comercială Carpatica după aprobarea sau promulgarea legii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.