Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a doua instituţie de credit după active de pe piaţa românească, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 496,06 milioane lei (circa 109 milioane euro), în creştere cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în ciuda scăderii veniturilor operaţionale, arată rezultatele financiare publicate joi de bancă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primul semestru din 2016, banca a obţinut un profit net de 458,26 milioane lei. 

Activele băncii au ajuns la jumătatea acestui an la 53,24 miliarde lei (11,7 miliarde euro), în creştere cu 2,8% faţă de nivelul înregistrat în decembrie 2016.  

Anul trecut, Banca Transilvania a depăşit în premieră BRD şi a urcat pe poziţia a doua în clasamentul băncilor româneşti după valoarea activelor, în urma BCR, care a rămas liderul pieţei.

La jumătatea anului, distanţa dintre Banca Transilvania şi BRD a crescut, în condiţiile în care BRD a afişat active de 51,54 miliarde lei (11,3 miliarde euro) la finalul lunii iunie.

Veniturile din dobânzi ale Băncii Transilvania au scăzut în primul semestru cu 1,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, la 989,3 milioane lei, în timp ce veniturile din comisioane au urcat în acelaşi interval cu 12,7%, la 273,9 milioane lei. 

„Bankingul se schimbă radical, cu viteză foarte mare şi înţelegând aceste lucruri derulăm un program complex de tehnologizare şi digitalizare, cu scopul simplificării businessului şi a relaţiei noastre cu clienţii. Investim în platforme online şi în fluxuri, dar în acelaşi timp suntem atenţi şi la riscuri, pentru a fi o bancă de reţea digitalizată cât mai aproape de ceea ce îşi doresc clienţii”, a comentat preşedintele consiliului de administraţie al băncii, Horia Ciorcilă.

Banca avea, la finalul lunii iunie, un portofoliu de credite acordate clienţilor de 28,74 miliarde lei, în creştere cu 5,6% faţă de decembrie 2016.

Depozitele atrase de la clienţi au crescut cu 4% între finalul anului trecut şi finalul lunii iunie, până la 43,53 miliarde lei. 

Creditele neperformante erau la nivelul de 8,1% la finalul lunii iunie. 

"Banca a cesionat în data de 6 iulie 2017 un pachet de credite şi creante neperformante din afara bilanţului, preţul încasat in data de 24 iulie 2017 pentru acest pachet fiind de 95,9 milioane lei",a precizat banca.

La nivelul grupului Banca Transilvania, profitul net a crescut în primul semestru cu 6,6%, la 512,7 milioane lei.

În 2016, banca a înregistrat un profit net de 1,23 milioane lei (273,3 milioane euro), în scădere cu 49% faţă de anul precedent, în condiţiile în care în 2015 înregistrase un câştig din achiziţia Volksbank, de 1,65 miliarde lei, nerepetabil ulterior. 

Banca Transilvania (TLV) are un acţionariat divers, care include investitori instituţionali şi oameni de afaceri din Cluj. Banca este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 11 miliarde lei (2,4 miliarde euro), calculată la ultimul preţ de închidere, de 2,53 lei/acţiune. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.