Banca Mondială a revizuit în creştere cu două puncte procentuale, de la 4,4% la 6,4%, avansul economiei României pentru 2017, dar avertizează asupra unei încetiniri în acest an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, Banca Mondială estimează un avans de 4,5% al economiei româneşti în acest an, o încetinire semnificativă faţă de creşterea de 6,4% estimată pentru 2017, în contextul în care economiile din zona euro vor încetini în 2018.

Proiectul de buget pentru 2018 a fost construit de Guvern pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Banca Mondială estimează însă o încetinire a creşterii şi în 2019, de la 4,5% în acest an la 4,1%.

”Încetinirea graduală a economiilor din Uniunea Europeană (UE) va avea impact asupra creşterii exporturilor, în special în Europa Centrală, unde creşterea este estimată să încetinească de la 4,7% în 2017 la 3,2% în 2018, în contextul unei încetiniri în Ungaria, Polonia şi România”, se arată în raport.

Banca Mondială atrage atenţia asupra unor vulnerabilităţi fiscale în cazul României, existând puţin spaţiu de manevră pentru Guvern în contextul în care vor scădea efectele măsurilor fiscale luate în ultimii ani.

Banca Mondială estimează o creştere de 3,1% a economiei mondiale în 2018, după o evoluţie peste aşteptări în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.