Banca Mondială a anunţat că a aprobat suma de 400 milioane de euro, care va fi acordată României pentru gestiunea riscurilor de dezastre naturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul va include o Opţiune de Tragere Amânată în cazul producerii unei catastrofe (Catastrophe Deferred Drawdown Option - CATDDO).

”Acest împrumut va sprijini eforturile României de a se pregăti în mod eficient şi de a putea reacţiona în faţa dezastrelor naturale şi a schimbărilor climatice, prin consolidarea instituţiilor şi a legislaţiei din domeniu”, a anunţat Banca Mondială.

Acordul a fost încheiat în condiţiile în care dezastrele naturale pot genera un şoc financiar semnificativ pentru România, ceea ce ar putea declanşa un regres economic, a avertizat directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, Tatiana Proskuryakova.

”Creşterea gradului de rezilienţă în faţa şocurilor constituie un element central al noii noastre strategii pentru România, precum şi nucleul eforturilor de promovare a unei creşteri incluzive. Prin urmare, suntem foarte încântaţi să susţinem un program care va spori capacitatea României de a se pregăti pentru şi de a gestiona dezastrele naturale, şi să oferim finanţarea necesară pentru a asigura un ajutor imediat celor care au nevoie în cazul producerii unui dezastru“, a spus Proskuryakova.

Banca Mondială a avertizat că România se confruntă cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din ţările Uniunii Europeane, cu mii de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri deteriorate în urma cutremurelor înregistrate în ultimele două secole.

”România este, de asemenea, una dintre ţările europene cele mai expuse inundaţiilor, aproape 1 milion de români trăind în zone ce sunt expuse unui risc ridicat de inundaţii. În perioada 1970-2016, au fost înregistrate 85 de catastrofe în România, inclusiv 47 de inundaţii, 4 cutremure şi 2 secete, care au afectat în total aproape două milioane de persoane şi au generat pierderi în sumă de peste 6 miliarde de dolari. De asemenea, efectele schimbărilor climatice s-au intensificat şi ele în mod semnificativ în ultimele decenii, producând alunecări de teren, incendii de vegetaţie, secete şi fenomene meteorologice extreme”, se arată în comunicat.

Instituţia financiară consideră că noul Împrumut cu Opţiune de Tragere Amânată (CATDDO) acordat României va contribui la soluţionarea acestor probleme şi o va ajuta să introducă un cadru naţional mai robust pentru managementul riscurilor asociate dezastrelor.

”Împrumutul se va concentra pe susţinerea eforturilor guvernului de a respecta angajamentele internaţionale ale ţării legate de gestionarea riscurilor de dezastre, conform Cadrului de la Sendai, şi de a spori înţelegerea şi răspunsul românilor la dezastre. Sprijinul acordat va include şi îmbunătăţirea reglementărilor din domeniul construcţiilor pentru a reduce riscul seismic asociat clădirilor existente şi la integrarea în mod adecvat a riscului în faţa dezastrelor în procesele de planificare bugetară”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.