Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânda de referinţă la 3,25%, marcând a treia reducere cu un sfert de punct procentual din acest an, în condiţiile încetinirii inflaţiei şi a perspectivelor economice slabe, transmite CNBC.
Decizia din cadrul şedinţei din octombrie fusese deja anticipată de pieţe, după ce factorii de decizie au semnalat riscuri reduse de inflaţie şi o perspectivă de creştere economică slăbită.
Într-un comunicat publicat după decizie, consiliul guvernatorilor BCE a numit procesul de dezinflaţie ”avansat bine”, făcând cea mai optimistă afirmaţie din acest ciclu.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Perspectiva inflaţiei este, de asemenea, afectată de surprizele negative recente din indicatorii activităţii economice”, a precizat BCE.
Rata inflaţiei din zona euro a încetinit la 1,8% în septembrie, coborând pentru prima dată sub ţinta de 2% a băncii centrale în ultimii trei ani.
BCE a anticipat din nou că inflaţia ”se va accelera în lunile următoare, înainte de a reveni la ţintă pe parcursul anului viitor”.
Este pentru prima dată din decembrie 2011 când BCE reduce ratele la două întâlniri consecutive.
Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că instituţia a discutat doar despre o reducere de 25 de puncte de bază, şi nu despre una mai mar,e de 50 de puncte, aşa cum a făcut Rezerva Federală a SUA, în septembrie.
”Este un fapt că activitatea economică s-a situat — pe baza indicatorilor disponibili — puţin sub aşteptările noastre”, a spus Lagarde, când a fost întrebată de CNBC de ce BCE nu a optat pentru o reducere de jumătate de punct procentual.
Aşteptările pentru o relaxare monetară mai rapidă au crescut de la întâlnirea BCE din 12 septembrie, când piaţa anticipa doar o altă reducere a dobânzii cheie în acest an, comparativ cu cele două reduceri previzionate joi dimineaţa.
O altă influenţă importantă a fost perspectiva de creştere a zonei euro. BCE şi-a redus prognoza de creştere a PIB pentru 2024 la 0,8%, comparativ cu cea anterioară, de 0,9%, pe fondul unei cereri interne slăbite, în timp ce unele dintre cele mai mari economii, cum ar fi Germania şi Franţa, se confruntă cu provocări majore.
Lagarde a concluzionat că, pe baza datelor disponibile şi a evaluării procesului de dezinflaţie, decizia de reducere a dobânzii cu 25 de puncte de bază a fost cea mai potrivită în acest moment.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.