Banca centrală a Argentinei şi-a devalorizat moneda, peso, cu aproape 18% şi şi-a majorat rata dobânzii de referinţă cu 21 de puncte procentuale, până la 118% luni, după câştigarea şoc a alegerilor primare de către libertarianul de extremă dreapta Javier Milei, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile sunt o încercare a guvernului de a calma pieţele în urma victoriei surprinzătoare a congresmanului argentinian, care i-a conferit cea mai mare cotă de voturi la alegerile primare prezidenţiale din ţară, de aproximativ 30%, depăşind cu mult previziunile.

Pieţele pariau pe rezultate favorabile pentru candidaţii moderaţi.

Alegerile prezidenţiale din Argentina vor avea loc în octombrie.

Acţiunile şi obligaţiunile suverane în dolari din Argentina au scăzut luni.

Banca centrală a declarat luni că peso-ul va fi menţinut la cursul de 350 de unităţi pentru un dolar până la votul din octombrie.

Milei a câştigat pe un val de nemulţumire populară, cu promisiunea că va scăpa de banca centrală şi va dolariza economia Argentinei.

El a pledat, de asemenea, pentru reduceri drastice ale cheltuielilor.

A treia mare economie a Americii Latine, Argentina este prinsă de ani de zile în criză economică şi financiară.

Rezervele valutare ale ţării se micşorează rapid, iar inflaţia sa este prognozată să atingă anul viitor 142,4%.

Argentina este în pragul celei de-a şasea recesiuni într-un deceniu.

Milei este un critic vocal al ceea ce el numeşte clasa politică coruptă, spunând că liderii ţării au aruncat-o dintr-o criză în alta.

El crede că înlocuirea pesoului cu dolarul ar putea calma inflaţia, dar mulţi economişti avertizează că ar declanşa un haos financiar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.