Banca centrală a Turciei optează pentru o metodă diferită de înăsprire monetară, în timp ce se confruntă cu accentuarea inflaţiei, după ce a semnalat anterior că ciclul său de creştere a dobânzilor s-a încheiat, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instituţia a trimis o directivă băncilor, începând de vineri, prin care le cere să pună părţi din rezervele lor obligatorii în lire în conturi blocate.

Acest lucru a dus la creşterea dobânzilor împrumuturilor şi a redus dimensiunile limitelor de împrumut ale unor bănci, unele bănci reducându-şi limitele pentru împrumuturile comerciale la 100.000 de lire sau 3.100 de dolari, potrivit .

”Unele bănci au încetat să acorde împrumuturi. Unele bănci şi-au retras chiar şi împrumuturile deja acordate. Acest lucru va duce la o reducere suplimentară a lichidităţii”, a declarat Arda Tunca, economist la PolitikYol din Istanbul, pentru CNBC.

”Dacă o bancă centrală este dispusă să reducă rata inflaţiei, condiţiile de lichiditate ar trebui să fie strânse cu siguranţă, dar metodologia este de cea mai mare importanţă. Dacă metodologia este greşită, aşteptările pieţei nu pot fi gestionate”, a spus el.

Într-adevăr, acţiunile băncilor turceşti au scăzut după ştirile de joi. Platforma de date economice Emerging Market Watch a postat pe X, descriind banca centrală ca făcând ”un alt pas de înăsprire prin cerinţele de rezervă”.

Analiştii de la firma Capital Economics din Londra au făcut observaţii similare.

”În ultima lună, au fost anunţate noi instrumente cantitative şi de strângere a creditului. Săptămâna trecută, CBRT a înăsprit restricţiile privind creşterea împrumuturilor în lire, o mişcare care ar avea probabil un impact similar cu o creştere a ratei dobânzii”, a scris firma într-o notă de cercetare.

Între timp, Turcia a înregistrat în ianuarie prima scădere lunară a rezervelor din mai 2023, potrivit datelor privind balanţa de plăţi publicate în această săptămână.

Inflaţia anuală a preţurilor de consum din Turcia a accelerat la 67,07% în februarie.

Datele au alimentat îngrijorarea că banca centrală a Turciei, care a indicat luna trecută că ciclul său dureros de majorare a dobânzilor de opt luni s-a încheiat, ar putea fi nevoită să revină la înăsprire.

”Presiunile asupra factorilor de decizie din Turcia cresc înaintea alegerilor locale din 31 martie, deoarece intrările de capital au încetinit şi rezervele valutare scad din nou. Ne îndoim că banca centrală va majora ratele dobânzilor săptămâna viitoare, dar suntem din ce în ce mai convinşi că cel puţin o nouă creştere va fi realizată în T2”, a scris Capital Economics.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.