Banca centrală a Rusiei va avea nevoie de două până la trei luni pentru a se asigura că inflaţia este în scădere constantă înainte de a lua orice decizie privind reducerea ratei dobânzii, a declarat duminică guvernatorul instituţiei, Elvira Nabiullina, pentru RBC, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca centrală şi-a majorat rata dobânzii cheie cu 1 punct procentual, la 16%, la începutul lunii decembrie, mărind-o pentru a cincea şedinţă consecutivă, ca răspuns la inflaţia persistentă, şi a sugerat că ciclul său de înăsprire aproape sa încheiat.

Nabiullina a spus că nu este încă clar când va începe exact să reducă ratele.

”Trebuie cu adevărat să ne asigurăm că inflaţia este în scădere constantă, că aceştia nu sunt factori unici care pot afecta rata de creştere a preţurilor într-o anumită lună”, a spus ea.

Nabiullina a arătat că banca ţine cont de o gamă largă de indicatori, dar în primul rând de cei care ”caracterizează stabilitatea inflaţiei”.

”Acest lucru va dura două sau trei luni sau mai mult – depinde de cât de mult scade gama largă de indicatori care caracterizează inflaţia durabilă”, a spus ea.

Banca se va reuni pentru a-şi stabili dobânda de referinţă pe 16 februarie.

Guvernatorul a mai spus că banca ar fi trebuit să înceapă înăsprirea politicii monetare mai devreme decât în iulie, când a început ciclul de majorare a ratelor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.